Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Καταγγέλλουν ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Μετά την αναδίπλωση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Εκουαδόρ (Ισημερινού), του νεοφιλελεύθερου Προέδρου Λενίν Μορένο, στην οποία αναγκάστηκε ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις λαϊκών οργανώσεων, που κράτησαν έως τα μέσα Οκτώβρη ενάντια στα μέτρα για τα καύσιμα και τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ, και την τότε εξαγγελία διαλόγου, επανέρχεται η ποινικοποίηση της πολιτικής κοινωνικής δράσης.

Οπως κατήγγειλε η Συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνών του Εκουαδόρ (CONAIE), που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και συμφώνησε για τον διάλογο, συνεχίζονται οι διώξεις της κυβέρνησης εναντίον εκπροσώπων τους. Ετσι ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συμμετοχή στον διάλογο αν δεν σταματήσουν οι ενέργειες αυτές. Η κυβέρνηση του Μορένο κατηγορεί τους αυτόχθονες ότι δημιουργούν έναν «ανατρεπτικό στρατό» αναφερόμενη στις ομάδες περιφρούρησης. Μάλιστα, έχει διαταχθεί έρευνα με βάση το άρθρο 349 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει φυλάκιση για 5-7 χρόνια σε όποιον «προωθεί, διευθύνει ή συμμετέχει σε ένοπλες οργανώσεις, κομάντο, ομάδες ή τρομοκρατικούς πυρήνες, που προορίζονται να υπονομεύσουν τη δημόσια τάξη».

Θυμίζουμε ότι στις 12ήμερες διαμαρτυρίες του Οκτώβρη δολοφονήθηκαν 10 διαδηλωτές, 1.340 τραυματίστηκαν, έγιναν 1.152 προσαγωγές και συλλήψεις και οι κινητοποιήσεις έληξαν μετά την απόσυρση ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων και του στρατιωτικού νόμου, ενώ είχαν διαμεσολαβήσει ο ΟΗΕ και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ