Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ
Δέχεται επανακαταμέτρηση ψήφων και καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος

Η ένταση στη Βολιβία δεν λέει να κοπάσει μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 20 Οκτώβρη και την επικράτηση, σύμφωνα με τα μη επίσημα αποτελέσματα, του σοσιαλδημοκράτη νυν Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, με το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» (MAS) με 46,49% έναντι του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κάρλος Μέσα, του νεοφιλελεύθερου συνασπισμού «Κοινότητα Πολιτών» (Comunidad Cuidadana), με 37,01%.

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, ο πρώτος πρέπει να έχει το 50% συν 1 ψήφο, ή το 40% των ψήφων και διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο, κάτι που ο Μοράλες φαίνεται να προσεγγίζει. Ωστόσο, με την αμφισβήτηση που δέχεται από τον Μέσα και τους ισχυρούς συμμάχους του, ΗΠΑ, Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ΕΕ, ο Πρόεδρος της Βολιβίας αποφάσισε η κυβέρνησή του να απευθύνει αίτημα προς τον ΟΑΚ να στείλει «το ταχύτερο» τεχνική αποστολή στην όποια μπορεί να συμμετέχει και όποιος άλλος οργανισμός το επιθυμεί, προκειμένου να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων μία προς μία, κάτι που αποδέχτηκε ο εν λόγω οργανισμός, ενώ ο Βολιβιανός Πρόεδρος δηλώνει ότι θα αποδεχτεί το όποιο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που δεν ξεπεράσει τις 10 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, θα ακολουθήσει 2ος γύρος στις 15 Δεκέμβρη.

Την ίδια ωστόσο στιγμή, ο Ε. Μοράλες κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, που συνεχίζει την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας κάνοντας βίαιες συγκεντρώσεις και πυρπολώντας τοπικές εκλογικές επιτροπές προσπαθώντας να αποτρέψει την επανακαταμέτρηση.

Είναι φανερό, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο μεγαλύτερων ή μικρότερων προβλημάτων στην εκλογική διαδικασία, ότι γίνεται προσπάθεια από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας στο όνομα της δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε προηγηθεί την Τρίτη η παραίτηση του Αντόνιο Κόστας, αντιπροέδρου του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), ο οποίος επέκρινε «την ατυχή απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου να αναστείλει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος μετάδοσης προκαταρκτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, του λεγόμενου TREP».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ