Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα προσφυγόπουλο νεκρό ανοιχτά της Κω

Eurokinissi

Ενα νεκρό παιδί και ένας αγνοούμενος άνδρας είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης φουσκωτής λέμβου που μετέφερε ξεριζωμένους, με πνευστό σκάφος του Λιμενικού που εκτελούσε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω χτες τα ξημερώματα. Το σκάφος του Λιμενικού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Λιμενικών, δεν διέθετε θερμική κάμερα.

Η λέμβος μετέφερε 34 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους στην αρχή είχαν περισυλλεγεί οι 31. Στο Νοσοκομείο της Κω μεταφέρθηκαν έξι τραυματίες, μεταξύ τους μία έγκυος γυναίκα. Από τους έξι οι δύο είναι τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείo για προληπτικούς λόγους. Αρχικά οι αγνοούμενοι ήταν τρεις, όπως έγινε γνωστό όμως ο ένας, ιρακινής καταγωγής, εντοπίστηκε σώος και καλά στην υγεία του.

Η ΚΟΒ Κω του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο προσφύγων και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Υπεύθυνοι για τους χιλιάδες θανάτους είναι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται να κλαίνε για τα νεκρά παιδιά και ενήλικες. Είναι οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων και μηχανισμών τους, που εξυπηρετούν μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, υπογράφουν απαράδεκτες συμφωνίες και στηρίζουν επεμβάσεις και συρράξεις με την υπογραφή των ΝΑΤΟ και ΕΕ».

ΚΚΕ: Αιτία το εκρηκτικό μείγμα καταστολής και εγκλωβισμού

Σε σχόλιό του για το νέο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Κω, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Κω, έπειτα από σύγκρουση περιπολικού του Λιμενικού Σώματος με λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, έρχεται να επιβεβαιώσει πως το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων δεν έχει τέλος. Οπωσδήποτε, απαιτείται να διερευνηθούν οι συνθήκες του ναυαγίου.

Σε κάθε περίπτωση, το εκρηκτικό μείγμα "καταστολής και εγκλωβισμού", που αποτελεί την ουσία της ευρωενωσιακής πολιτικής, είναι η αιτία που άνθρωποι θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και που όλη η χώρα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών κυνηγημένων από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη φτώχεια και την καταπίεση.

Αυτήν την πολιτική, που αποτυπώνεται στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, έρχεται να θωρακίσει η κυβέρνηση της ΝΔ με νέα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, όπως αυτά που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Την ίδια πολιτική υπηρέτησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μάλιστα το μαύρο άσπρο, βαφτίζοντας "αλληλεγγύη" τις Μόριες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ