Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Φοροληστεία και περιστολή κρατικών δαπανών το 2020

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η ισπανική κυβέρνηση στην Κομισιόν

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα φοροληστεία και επιπλέον περιστολή κρατικών δαπανών περιμένει τον ισπανικό λαό, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές της 10ης Νοέμβρη, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 και τις σχετικές επισημάνσεις από πλευράς της υπηρεσιακής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σάντσεθ και της Κομισιόν.

Στην επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν επί των Οικονομικών Βάλντις Ντομπρόφσκις και του αρμόδιου επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί προς την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο, τονίζουν πως το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που υπέβαλε η κυβέρνηση προς έγκριση στις 15 Οκτώβρη στην Κομισιόν δεν τηρεί τις απαιτήσεις για «ρύθμιση του δομικού ελλείμματος», τον «έλεγχο των δημοσίων δαπανών» και τη «μείωση του δημόσιου χρέους». Συγκεκριμένα, τα δημοσιονομικά μέτρα που περιέχονται στον υποβληθέντα προϋπολογισμό προβλέπουν μείωση του δομικού ελλείμματος κατά 0,1% του ΑΕΠ, που υπολείπεται από το στόχο του 0,65%. Η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει μέσω φόρων και περιστολής κρατικών δαπανών να καλύψει τη διαφορά των 6,6 δισ. ευρώ. Επίσης, ο ισπανικός προϋπολογισμός περιέχει αύξηση των πρωτογενών κρατικών δαπανών κατά 3,8%, που υπερβαίνει κατά πολύ το 0,9%.

Πάντως η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, απάντησε πως το προσχέδιο προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες δεν ήταν το τελικό και δεν συμπεριλάμβανε τα έσοδα από επιπλέον μέτρα. Οι ανησυχίες εκφράζονται ενόψει των νέων πρόωρων εκλογών σε περίπου δέκα μέρες, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ούτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Π. Σάντσεθ ούτε το Λαϊκό Κόμμα καταφέρνουν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενδεχομένως ούτε στην περίπτωση που συμμαχήσουν με μικρότερα κόμματα.

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι αξιοποιείται και προεκλογικά, το «νεοφιλελεύθερο» κόμμα «Πολίτες», το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox» στην περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας κατέθεσαν σήμερα στο τοπικό Κοινοβούλιο της Σεβίλης αίτημα προς την ισπανική κυβέρνηση για εφαρμογή στην Καταλονία - όπου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες - του άρθρου 155 του Συντάγματος, για ανάκληση της αυτονομίας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ