Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Εφεδρικό» σχέδιο για αναβολή του Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σύσταση στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών της ΕΕ να εγκρίνουν μία πιθανή παράταση στη διαδικασία έναρξης του Brexit φάνηκε να σχεδιάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά και από τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται να προωθείται παρά τη νέα διαβεβαίωση του Βρετανού κυβερνητικού εκπροσώπου πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση» στο Brexit πέρα από τις 31 Οκτώβρη «δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου ή της ΕΕ». Ο Βρετανός αξιωματούχος μάλιστα υποστήριξε ότι η συμφωνία για το Brexit, που ψηφίστηκε προχτές βράδυ επί της αρχής, θα πρέπει να εγκριθεί πριν το τέλος τρέχοντος μηνός από τη βρετανική Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, από το βράδυ της Τρίτης έως τουλάχιστον χτες η κυβέρνηση «πάγωσε» τη διαδικασία έγκρισης του εφαρμοστικού νόμου που αφορά το Brexit, έπειτα από την απόρριψη του ασφυκτικά στενού κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος το βράδυ της Τρίτης από την πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών.

Παρ' όλα αυτά, από τη δημοσιοποίηση ενός μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστειλε χτες ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον σε ψηφοφόρους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, γίνεται κατανοητό πως ο χρόνος δεν αρκεί για Brexit στις 31 Οκτώβρη. Στο ίδιο μήνυμα η ευθύνη επιρρίπτεται στους Εργατικούς «επειδή καθυστέρησαν ξανά το Brexit».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ αποσαφήνισε πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να εγκρίνει μία νέα αναβολή, αποφεύγοντας να την προσδιορίσει χρονικά.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι κάλεσε τους ηγέτες των άλλων 27 χωρών της ΕΕ να αποδεχτούν μία πιθανή παράταση του Brexit, «ώστε να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να εξηγήσει τη θέση του και το Ευρωκοινοβούλιο να επιτελέσει το ρόλο του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ