Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Μεγαλώνει η λαϊκή οργή με απεργία και διαδηλώσεις

Η αντιδραστική κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του στρατιωτικού νόμου

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κόντρα στην κρατική καταστολή που θυμίζει την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ

Copyright 2019 The Associated

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κόντρα στην κρατική καταστολή που θυμίζει την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ
Με μαζικές διαδηλώσεις απάντησαν χτες εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές στην αντιδραστική κυβέρνηση της Χιλής του Σεμπάστιαν Πινιέρα, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την κρατική τρομοκρατία που έχει βγάλει το στρατό και την αστυνομία στους δρόμους κατά χιλιάδες. Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και άλλες πόλεις έγιναν στο πλαίσιο της 48ωρης γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής, σειρά από κλαδικά συνδικάτα, ενώσεις φοιτητών και σπουδαστών. Στις 6 μέρες που έχουν προηγηθεί, από τα πυρά του στρατού και των Καραμπινιέρων (της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας από την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ) έχουν σκοτωθεί 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους και αρκετοί νέοι, όπως και ένας νέος από το Εκουαδόρ, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και πάνω από 5.000 οι συλληφθέντες. Χτες έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε και ένα 4χρονο αγοράκι, όταν οδηγός, μάλλον σε κατάσταση μέθης, έριξε το αυτοκίνητό του σε διαδηλωτές.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Χιλής κατήγγειλε επίσης τη βίαιη σύλληψη την Τρίτη λίγο μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 8 το βράδυ, (στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα) τριών στελεχών της, της Βαλεντίνα Μιράντα, εκπρόσωπου του Πανεθνικού Συντονιστικού Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Πάμπλο Φερράδα, στελέχους της οργάνωσης στο φοιτητικό κίνημα και της Αναΐς Πουλγκάρ, φοιτητικού στελέχους στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, που χτυπήθηκαν από Καραμπινιέρους. Επίσης, το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής, που συγκεντρώνει τα στοιχεία για την κρατική καταστολή, δέχτηκε καταγγελία για τη μετατροπή της στάσης του μετρό του Σαντιάγκο «Μπακεντάνο» σε χώρο κράτησης και βασανιστηρίων από στρατό και αστυνομία κατά των διαδηλωτών.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Πινιέρα, προσπαθώντας να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, εμφανίστηκε να «ζητάει συγγνώμη» και εξήγγειλε ορισμένα μέτρα, αφού πρώτα είχε πάρει πίσω τις αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Ανακοίνωσε, χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα, την αύξηση των συντάξεων κατά 20%, μειώσεις στους μισθούς ανώτερων κρατικών λειτουργών και βουλευτών, έδωσε υποσχέσεις για βελτίωση του μέσου μισθού, άρση της αύξησης κατά 9,2% στις τιμές του ηλεκτρικού, για τη βελτίωση της κατάστασης στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, μεγαλύτερη φορολογία κατά 40% στα υψηλά εισοδήματα πάνω από 8 εκατομμύρια πέσος το μήνα.

Την ίδια ώρα, αρνήθηκε να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το στρατό από τους δρόμους στο όνομα της «αποκατάστασης της ασφάλειας», ένα από τα βασικά ζητήματα που διατρανώνουν οι χιλιάδες διαδηλωτές. Ετσι, τόσο τα εξαγγελθέντα μέτρα όσο και η συνεχιζόμενη καταστολή προδιαγράφουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι λαϊκές διαμαρτυρίες που απαιτούν ουσιαστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας με 40 ώρες δουλειάς τη βδομάδα και να μη μείνουν ατιμώρητες οι δολοφονίες διαδηλωτών που διαπράχθηκαν αυτές τις μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ