Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινήσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με φόντο την όξυνση των σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, όπως αντανακλώνται στις εξελίξεις που αφορούν τη Συρία, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την πιθανότητα επανέναρξης των επαφών για το Κυπριακό, που βαραίνει εξίσου σημαντικά στην ευρύτερη ισορροπία δυνάμεων Μέσης Ανατολής - Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) επικαλέστηκε πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες, μες στο Νοέμβρη θα έρθει στην Κύπρο ξανά η (Αμερικανίδα) ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο να προετοιμαστεί η συνάντηση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε για την τριμερή συνάντηση ούτε για άτυπη πενταμερή (με τη συμμετοχή και των «εγγυητριών δυνάμεων»), όπως πιθανολογούν διάφοροι. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιες συναντήσεις γίνουν, θα γίνουν στο ίδιο πλαίσιο της επιτάχυνσης της διχοτόμησης της Κύπρου και της βαθύτερης εμπλοκής της σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προχωρούν στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι και το σχετικό δημοσίευμα του ΚΥΠΕ επανέφερε ως βασικά «συστατικά» των πιθανών νέων συνομιλιών το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 (που μιλά για «δύο συνιστώντα κράτη») αλλά και το «πλαίσιο Γκουτέρες», που άνοιξε πολύ πιο συγκεκριμένα τη συζήτηση για την ανάθεση της ασφάλειας της Κύπρου σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, ακόμα και το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, με επιστολή του στον ΟΗΕ ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, καταγγέλλει τα νέα προκλητικά σχέδια του ψευδοκράτους για τα Βαρώσια, τονίζοντας ότι περιμένει από την κυβέρνηση της Τουρκίας και το ψευδοκράτος να συμμορφωθούν στις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δικαίωμα επιστροφής και το περιουσιακό δικαίωμα των νομίμων κατοίκων της πόλης, θα πρέπει να αποφεύγονται». Ακόμα, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, κρίνοντας σκόπιμο να υποστηρίξει ότι «μια τέτοια ενέργεια θα χρησίμευε ως ένα απτό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί στοιχείο αλλαγής του παιχνιδιού, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις προσπάθειες δημιουργίας ενός υποστηρικτικού κλίματος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας...».

  • Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ενημέρωσε χτες επιτροπές της Βουλής για τις ενέργειες που δυναμώνει η κυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, με αξιοποίηση κονδυλίων στο πλαίσιο της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO) της ΕΕ, που ιεραρχεί ψηλά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ενισχύσουν ολόπλευρα την άμυνα της Ενωσης. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο και τη συμβολή στην τεχνολογία οπλικών συστημάτων. Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε συζητηθεί και την άνοιξη, κατά την επίσκεψη που είχε κάνει στην Κύπρο η τότε υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εστιάζοντας στα προτερήματα που έχει η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και το πώς μπορεί αυτή να συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της Ενωσης συνολικά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ