Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδραστικό και κατασταλτικό το νομοσχέδιο για το άσυλο

Τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε χτες το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προχωρά στον περιορισμό των δικαιωμάτων όσων αιτούνται άσυλο. Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Συντομεύετε τους χρόνους γιατί δεν θέλετε να εκφραστούν οι ειδήμονες για τα ζητήματα ασύλου και προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, γιατί συρρικνώνετε τα δικαιώματά τους και εμείς θεωρούμε ότι προωθείτε αλλαγές προς το χειρότερο».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιδραστικό και κατασταλτικό, που πατάει και επεκτείνει το δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε πως στο όνομα της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, το νομοσχέδιο ουσιαστικά «αρνείται την υποχρέωση παροχής διεθνούς προστασίας στην πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο, με το διαχωρισμό των αιτήσεων και τη λεγόμενη προτεραιοποίησή τους με βάση την εθνικότητα, με προθεσμίες και διαδικασίες - παρωδία για την εξέταση των αιτήσεων, που δεν μπορούν αντικειμενικά να τηρηθούν. Προθεσμίες παραπλήσιες με εκείνες που είχε νομοθετήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην πράξη, το δικαίωμα προσφυγής κατά της αποδεικτικής πρωτοβάθμιας απόφασης, που διατηρείται, όπως υπογράμμισε, «το ακυρώνετε εντελώς, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η προσφυγή δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ανασταλτικό αποτέλεσμα, δηλαδή θα μπορούν να γίνουν απελάσεις ακόμα και από τον πρώτο βαθμό. Επίσης, είναι τουλάχιστον προβληματικό να απαιτείται, για πρόσφυγες, να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στοιχεία σε μια προσφυγή και μάλιστα με ποινή. Απαράδεκτο. Κάτι το οποίο δεν προβλέπεται ούτε με τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που αφορά όλους τους πολίτες και αφορούν συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 96».

Η βουλευτής του Κόμματος ανέφερε ότι η διοικητική κράτηση, δηλαδή, η φυλάκιση, και μάλιστα για χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπερνάει το ανώτατο όριο των 18 μηνών, «γίνεται ο κανόνας και η φιλοξενία σε ανοιχτές δομές γίνεται η εξαίρεση, τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν το 70% είναι γυναικόπαιδα. Δηλαδή, τι; Θα φυλακίζονται. Ναι, θα φυλακίζονται γυναικόπαιδα χωρίς να έχουν κάνει τίποτα αξιόποινο».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Κατασταλτικές είναι και οι διατάξεις που επίσης προβλέπουν απέλαση, αν κάποιος τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τη μεταφορά του σε συγκεκριμένη δομή. Γιατί; Γιατί μπορεί σε άλλη δομή να έχει συγγενείς και να θέλει να είναι όλοι μαζί ή, ακόμη, παραβίαση στους όρους λειτουργίας του κέντρου υποδοχής. Κατά τη γνώμη μας ψάχνετε και δημιουργείτε άλλοθι, για να χαρακτηρίσετε κάποιον για παραβατική συμπεριφορά και να του αφαιρέσετε τα δικαιώματα που έχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ