Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Μαχητική διαμαρτυρία για τα «γραφεία ενοικίασης» εργαζομένων

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που αποφάσισαν ενάντια στην «ευελιξία»

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις «ενοικίασης» εργαζομένων στο Μαρούσι έκαναν την Τετάρτη το μεσημέρι σωματεία της Αττικής σε κλάδους της Βιομηχανίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αποφασίσει ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο αίσχος των «δουλεμπορικών» γραφείων.

Με το πανό που άνοιξαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας, που «νοικιάζει» εργαζόμενους σε δεκάδες χώρους δουλειάς στους κλάδους της Βιομηχανίας, ξεκαθάρισαν πως οι εργαζόμενοι αρνούνται να γίνουν «δούλοι του 21ου αιώνα». Απαίτησαν να καταργηθούν όλα τα «δουλεμπορικά» και διεκδίκησαν σταθερή δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

«Με περισσότερους από 31.000 εργαζομένους σε περισσότερα από 5.000 γραφεία και υποκαταστήματα, σε πάνω από 60 χώρες, προσφέρουμε κάθε είδους λύση σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού»: Με αυτή την εισαγωγή στην ιστοσελίδα της η συγκεκριμένη επιχείρηση διαφημίζει τις υπηρεσίες της, ενώ απευθυνόμενη στους εργοδότες υπόσχεται κάλυψη των αναγκών τους «είτε πρόκειται για προσωρινή είτε για μόνιμη ανάγκη», είτε χρειάζονται «5 είτε 5.000 εργαζόμενους», μέσα από την «ευρύτατη βάση βιογραφικών» που διαθέτει.

Μοχλός ανατροπών για όλους τους εργαζόμενους

«Οπως και αν εμφανίζεται κάθε φορά η εργολαβική εργασία, στοχεύει στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στο σμπαράλιασμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Ολη αυτή η πρακτική εξυπηρετεί την κερδοφορία των εταιρειών που χρησιμοποιούν "ενοικιαζόμενη εργασία" και φυσικά τους ίδιους τους "δουλεμπόρους"», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία.

Υπογραμμίζουν πως η διάδοση αυτών των εργασιακών σχέσεων δεν αφορά μόνο όσους δουλεύουν υπό το καθεστώς τους, αφού λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

«Κατά κανόνα οι εργαζόμενοι με σταθερή εργασία αντικαθίστανται από εργαζόμενους με "ευέλικτες" σχέσεις, ενώ τα μισθολογικά τους δικαιώματα πιέζονται από την εναλλακτική προσφορά φθηνότερης εργασίας», σημειώνουν τα σωματεία. «Εχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Με δυνατό ταξικό εργατικό κίνημα και συνεχή αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!», καταλήγουν.

Προσπάθεια τρομοκράτησης

Η «υποδοχή» που επιφύλαξαν τα στελέχη της εταιρείας στην αντιπροσωπεία των σωματείων δεν ήταν τόσο ...εγκάρδια όσο οι υποσχέσεις που μοιράζουν στους εργοδότες.

Αρχικά προσπάθησαν να «απαγορεύσουν» στους συνδικαλιστές να μπουν στο χώρο των γραφείων για να μοιράσουν την ανακοίνωσή τους, ενώ στη συνέχεια έσπευσαν να καλέσουν την αστυνομία, που κατέφθασε με δύο περιπολικά και πολλές μηχανές.

Παρά τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και έντασης, οι εκπρόσωποι των σωματείων μοίρασαν την ανακοίνωση και κατήγγειλαν τους όρους δουλειάς που αντιμετωπίζουν «ενοικιαζόμενοι» και εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Οπως έλεγαν συνδικαλιστές, το ...μενού που προσφέρουν τα γραφεία ενοικίασης στους εργοδότες, περιλαμβάνει εργαζόμενους με μισθούς και μεροκάματα στα κατώτερα όρια, υπό τη διαρκή ομηρία και την απειλή της ανεργίας, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, των επιδομάτων και των προσαυξήσεων, ακόμα και εργαζόμενους με συμβάσεις «on call» που περιμένουν κάθε μέρα να μάθουν αν και τι ώρα θα δουλέψουν την επόμενη μέρα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Τα σωματεία ξεκαθάρισαν πως το μέτωπο ενάντια στις εργασιακές σχέσεις που δημιουργούν έναν σύγχρονο μεσαίωνα έχει ανοίξει για τα καλά. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες τους με μαζική εξόρμηση αύριο Παρασκευή το πρωί στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, στις εργασίες συντήρησης των οποίων δουλεύουν εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ σχεδιάζουν νέες παρεμβάσεις και σε άλλα «γραφεία ενοικίασης εργαζομένων» και «εταιρείες προσωρινής απασχόλησης».

Η δραστηριότητά τους θα κορυφωθεί με κινητοποίηση την Τετάρτη 13 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ