Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις σε διαχείριση απορριμμάτων και Υγεία

Αυτή είναι η κατεύθυνση, όπως την περιέγραψε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

Με την ιδιωτικοποίηση του κρίσιμου για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες αλλά χρυσοφόρου για το κεφάλαιο τομέα της καθαριότητας, δηλαδή της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, αρχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου, νόμου του κράτους πια, «Επενδύω στην Ελλάδα», που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στην Ολομέλεια και παρέχει «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, και μάλιστα με τάχιστους ρυθμούς, προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλου. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι μπαίνει στην ημερήσια διάταξη και το θέμα της καύσης, ενώ έκανε λόγο για ΣΔΙΤ και στο χώρο της Υγείας!

Λέγοντας ότι «θα πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από κάποια ταμπού» στη διαχείριση των απορριμμάτων και ότι μπούσουλας της κυβέρνησης είναι οι κεντρικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείωσε ότι «ενθαρρύνουμε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο κρίσιμο αντικείμενο της διαχείρισης των απορριμμάτων». Επίσης ότι ενθαρρύνονται «τολμηρές επενδύσεις» με «σύγχρονα συστήματα διαλογής απορριμμάτων στη πηγή, αξιοποίηση των βιοαποβλήτων για παραγωγή βιοκαυσίμων, καλής ποιότητας κομπόστ» κ.λπ.

Δείχνοντας πόσο κερδοφόρο πεδίο είναι τα απορρίμματα για το κεφάλαιο, αλλά και τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ανέφερε: «Για να το πω σχηματικά, τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι πρώτες ύλες. Είναι δευτερογενή προϊόντα. Είναι δευτερογενή καύσιμα». Ως παράδειγμα παράδειγμα προς μίμηση έφερε «ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό και καινοτόμο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων» στην Κοπεγχάγη, «με θερμική επεξεργασία των υπολειμμάτων στο κέντρο της πόλης»!

Για να γίνει δε πιο σαφής, πρόσθεσε ότι «προφανώς στις νέες επενδύσεις, αυτές που θα έχουν τουλάχιστον μεγάλο όγκο, θα πρέπει να μπορούμε να συζητήσουμε και τη δυνατότητα θερμικής επεξεργασίας δευτερογενούς καυσίμου». Και συμπλήρωσε πως οι ΣΔΙΤ θα είναι και η επίλυση του προβλήματος στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Παράλληλα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «μισές δουλειές», λέγοντας ότι «έχασε το τρένο των χρηματοδοτήσεων» και «υπονόμευσε τις μεγάλες επενδύσεις». Αναγνώρισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με νομοθετική ρύθμιση ξεμπλοκάρισε τη διαδικασία ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, που προβλέπει κατασκευή λειτουργίας για 28 χρόνια τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ, με τα 66 εκατ. χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, κάτι που ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, προχωρώντας παραπέρα την παράδοση της Υγείας του λαού στους επιχειρηματικούς ομίλους, προδιέγραψε την επέκταση των ΣΔΙΤ και στην Υγεία. Είπε καθαρά: «Το είχαμε πει προεκλογικά ότι για εμάς η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά έργα κατασκευαστικά, αλλά ενδεχομένως να παρέχουμε και υπηρεσίες, κάτι το οποίο αφορά, παραδείγματος χάριν, και τον τομέα της Υγείας». Και κατέληξε: «Το κράτος μπορεί κάλλιστα, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, αντί να αγοράζει μηχανήματα και να επενδύει σε υποδομές, να αγοράζει υπηρεσίες μέσω μακροχρόνιων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ