Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Προσκλητήριο» σε «επενδυτές», στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

INTIME NEWS

Κάλεσμα να επενδύσουν στην Ελλάδα, με βάση και το «στρωμένο χαλί» των απανωτών αντιλαϊκών μέτρων, απηύθυνε εκ νέου στους επιχειρηματικούς ομίλους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Σαγκάη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κίνα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας στελεχών επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης (China International Import Expo), όπου αναζητούν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και «ευκαιρίες» για μπίζνες.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον Κινέζο Πρόεδρο, «σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διευκολύνει ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια», προσθέτοντας πως «επέλεξα μόλις στον τέταρτο μήνα (σ.σ. της διακυβέρνησής του) να έρθω στην Κίνα και να ηγηθώ της επιχειρηματικής αποστολής για αυτή τη σημαντική έκθεση. Σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στις διμερείς μας σχέσεις».

Αναφέρθηκε ειδικά στην COSCO και στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «απόλυτα προσηλωμένη στην εξαιρετικά σημαντική επένδυση». Υπενθύμισε ότι «η δική μου παράταξη, η ΝΔ, ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας στην Κίνα. Χαίρομαι τώρα που ως πρωθυπουργός θα μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική σχέση σε ξεχωριστό επίπεδο. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές».

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι «η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία», προσθέτοντας πως «η έκθεση της Σαγκάης είναι ένα βήμα για να ανοίξει η αγορά της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο. Η Κίνα κάλεσε την Ελλάδα να είναι τιμώμενη χώρα σε αυτήν την έκθεση, για να μπορέσετε και εσείς να προωθήσετε τα δικά σας προϊόντα. Η Κίνα χαίρεται για την Ελλάδα που επωφελείται από αυτήν την ευκαιρία. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν και οι δύο χώρες».

Μοντέλο... Σιγκαπούρης

Προηγουμένως, στη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Xu Lirong, πρόεδρο της COSCO, εστίασαν στις προϋποθέσεις έγκρισης ολόκληρου του master plan του κινεζικού κολοσσού στον Πειραιά: «Αναμένω με προσμονή την ολοκλήρωση του επενδυτικού σας σχεδίου, το οποίο θα αναπτύξει και άλλες πτυχές του Πειραιά», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως «αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές, στα νέα ξενοδοχεία και στην ανάπτυξη του Πειραιά, που θα τον καταστήσουν κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα». Για την έγκριση του master plan ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θέλω να ενημερώσω ότι το συμπληρωματικό σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού είναι σχήμα υπό συζήτηση και η κυβέρνηση επί της αρχής είναι θετική, υπό την προϋπόθεση να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελός της και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον». Συμπλήρωσε ότι «επί της ουσίας δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ουσιαστικές αντιρρήσεις για αυτή την επένδυση και αυτή είναι σημαντική κατάκτηση».

«Μας φέρατε ευχάριστα νέα. Εχουμε στόχο να κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το master plan μάς διασφαλίζει ότι θα το πετύχουμε. Θέλουμε να κάνουμε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο του κόσμου στο μοντέλο της Σιγκαπούρης», ανέφερε ο πρόεδρος της COSCO.

Τέλος, μιλώντας σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη, με συμμετοχή άνω των 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε ξανά σήμα ότι «τώρα είναι η κατάλληλη εποχή» για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δεσμεύτηκε, άλλωστε, εκ νέου, πως η ΝΔ θα κάνει ό,τι απαιτούν οι ανάγκες των επενδυτών, λέγοντας πως «είμαστε μια κυβέρνηση που είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών (...) ενώ εσείς από την πλευρά σας συγκεντρώνετε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πραγματικό "success story"».

Παρουσιάζοντας στο μεταξύ τις προσδοκίες που έχουν οι Ελληνες εφοπλιστές στην Κίνα, ανέφερε πως τα τελευταία 15 χρόνια κατασκεύασαν πάνω από 1.000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, επένδυση που ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια, θέτοντας ζήτημα πως «είναι πολύ σημαντικό για εμάς η κινεζική αγορά να είναι ανοιχτή στους Ελληνες προμηθευτές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ως ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας στη διαδικασία ναυπήγησης των πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα από Ελληνες πλοιοκτήτες και πραγματοποιούν ένα σημαντικό τμήμα του εμπορίου από και προς την Κίνα».

Για δε τον τουρισμό τόνισε ότι σκοπός της Ελλάδας είναι να έρθουν μισό εκατομμύριο Κινέζοι τουρίστες έως το 2021, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η υφιστάμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο και εκείνη με τη Σαγκάη που, όπως ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020.

Αλλωστε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», εστίασε στη «βούληση της χώρας μας» να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Πρόσθεσε πως Ελλάδα και Κίνα ήδη αποτελούν κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει «μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών». «Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την Ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ