Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Βοιωτία

Ασκός
Ασκός
Νέα σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα που χρονολογούνται στην περίοδο ακμής του μυκηναϊκού πολιτισμού (περ. 1250 π.Χ.) έφεραν στο φως οι ανασκαφές που διενεργούνται στην ακρόπολη του Γλα στη Βοιωτία.

Η μυκηναϊκή εγκατάσταση στον Γλα, μια απόκρημνη νησίδα στο μέσον του απώτατου βορειοανατολικού μυχού της Κωπαΐδας, ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα π.Χ., συγχρόνως με τα έργα αποστράγγισης της λίμνης, τα οποία συνιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα τεχνικά έργα της ελληνικής προϊστορίας. Είναι η μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη - επταπλάσια σε έκταση από τις Μυκήνες - που έχει ερμηνευθεί από τον σπουδαίο προϊστορικό αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Ιακωβίδη ως οχυρό και οικονομοτεχνικό κέντρο λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων, καθώς και ως σταθμός συγκέντρωσης και επεξεργασίας της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Ιδιαίτερα πλεονεκτική ήταν η θέση της, που παρείχε απεριόριστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά το 2018, μετά από παύση μιας εικοσαετίας, για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως η φαινομενική κατάληψη με οικοδομικά κατάλοιπα μόνο του 30% της ακρόπολης αναλογικά με τη γιγαντιαία της έκταση (200 στρ.). Τα αποτελέσματα της διετίας υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ηρθαν στο φως πέντε νέα οικοδομικά συγκροτήματα. Ειδικότερα, κατά το 2019, η ανασκαφική έρευνα διεξήχθη από τις 24 Ιούνη έως τις 14 Ιούλη στο δυτικό και νότιο τμήμα της ακρόπολης, υπό την Ελενα Κουντούρη, προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Η ερευνητική ομάδα προχώρησε στην περαιτέρω αποκάλυψη μνημειακού συγκροτήματος που ήρθε στο φως το 2018. Επιπλέον, έρευνες άρχισαν σε νέα κτίρια που εντοπίστηκαν φέτος στο νότιο τμήμα της ακρόπολης. Φέτος, μεταξύ των κινητών ευρημάτων ξεχωρίζουν φύλλα και κομμάτια μολύβδου μεγάλων διαστάσεων και μυκηναϊκά αγγεία με γραπτή διακόσμηση που συμβαδίζουν με τα ευρήματα των παλαιότερων ανασκαφών στην ακρόπολη, ενώ ιδιαίτερο εύρημα αποτέλεσε ακέραιος διπλός πέλεκυς από χαλκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ