Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις από αύριο ενάντια σε υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων αναδεικνύουν σωματεία και φορείς με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων που έχει προκαλέσει η διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, σωματεία και φορείς προχωρούν αύριο Πέμπτη σε κινητοποιήσεις με αιτήματα αιχμής: Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να μη γίνουν απολύσεις των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, των οποίων η μισθοδοσία θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καλεί αύριο στις 9 π.μ. στη συγκέντρωση στο ΤΕΠ και τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη σε Γενική Συνέλευση στις 12 μ. στο Δώμα.

«Σε 2 μήνες 280 συνάδελφοι καθαριστές και εργάτες απολύονται! Σε 2 μήνες 16 επικουρικοί γιατροί θα έχουν απολυθεί! Σε 2 μήνες πάνω από 30 ειδικευμένοι γιατροί κ.ά. επιστήμονες συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας ακόμη περισσότερα κενά. Εδώ και 2 μήνες τραπεζοκόμες - μάγειροι - φύλακες είναι ξανά απλήρωτοι και αυτοί στο έλεος εργολάβων - κυβέρνησης - διοίκησης! Οι ειδικευόμενοι γιατροί εκβιάζονται για παράνομο αριθμό εφημεριών και παράνομη μείωση αριθμού εφημερευόντων, μήπως και μειωθούν έτσι οι συνέπειες των 90 κενών. Τεχνική, Διοικητική Υπηρεσία και Εργαστήρια έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό για να γίνουν το επόμενο "δώρο" σε επιχειρηματικούς ομίλους! Προσλήψεις μηδέν! Οι προεκλογικές υποσχέσεις τέλειωσαν», σημειώνει το Σωματείο.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου προχωρά αύριο το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την άμεση πρόσληψη των 13 γιατρών στα ΤΕΠ (από τους 208 που μπλοκαρίστηκε ο διορισμός τους από την κυβέρνηση) και να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από κλινική σε κλινική.

Στο «Θριάσιο» είναι κενές πάνω από 120 θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτών και βοηθών θαλάμου, ενώ τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου. Διατηρείται η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των ειδικευομένων και η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 14 επικουρικοί γιατροί, που η σύμβασή τους λήγει μέχρι τέλος 2019, ενώ στο 1ο εξάμηνο 2020 λήγει η σύμβαση επιπλέον 24 επικουρικών γιατρών.

Παραμένουν κενές 6 οργανικές θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, και οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας αγγειογράφου και δεύτερου αξονικού τομογράφου.

Στη Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους.

Ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός που θέτει το Σωματείο είναι την Πέμπτη 14 Νοέμβρη, με στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στη 2η ΥΠΕ.

Στο Νοσοκομείο Λήμνου

Η Επιτροπή Σωματείων και Φορέων για το Νοσοκομείο Λήμνου και τις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του νησιού καλεί τους κατοίκους στη συγκέντρωση που θα γίνει στο προαύλιο του Νοσοκομείου αύριο στις 11.30 π.μ. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση καλύπτονται με 3ωρη στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, η Ενωση Ιατρών του νοσοκομείου, τα Σωματεία Εργαζομένων του νοσοκομείου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συνταξιούχων του νησιού, καθώς και η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Αμεσο διορισμό παθολόγων, χειρουργών, ογκολόγου, νεφρολόγου, καρδιολόγου, ουρολόγου, αιματολόγου. Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, με όλο το μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που προβλέπεται για τις μονάδες αυτές.
  • Τον άμεσο διορισμό 2 μόνιμων γιατρών για το Τοπικό Ιατρείο Μύρινας Λήμνου του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ). Στελέχωση του πολυιατρείου του Μούδρου με το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Τη στελέχωση του Αγροτικού Ιατρείου του Αγίου Ευστρατίου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό (1 ιατρό Γενικής Ιατρικής και 2 αγροτικούς ιατρούς).
Με στάση εργασίας απάντησαν στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στον «Αγιο Σάββα»

Στο μεταξύ, σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», αντιδρώντας στις επικείμενες απολύσεις 6 επικουρικών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ. Οι εργαζόμενοι τις επόμενες μέρες αναμένεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Για το θέμα παρενέβη και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καταγγέλλοντας «την απαράδεκτη απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου "Αγ. Σάββας" να απολύσει 6 επικουρικούς γιατρούς, τη στιγμή μάλιστα που το νοσοκομείο στενάζει από τις ελλείψεις προσωπικού». Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι ανάμεσα στους γιατρούς που χάνουν τη δουλειά τους είναι και ο πρόεδρος του σωματείου του νοσοκομείου. «Η μαζική μαχητική απάντηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο, με τη συμπαράσταση και άλλων φορέων, έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα και ανάγκασε τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναδιπλωθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που καλεί σε συνέχιση της πάλης ενάντια στις απολύσεις, για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μονιμοποίηση των επικουρικών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης:

«To επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με την απόλυση είναι εκατοντάδες συνάδελφοι επικουρικοί. 285 από αυτούς απολύονται στις 30/11. Τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο. Είναι απαράδεκτο να απολύονται συνάδελφοι την ώρα που στα νοσοκομεία υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα από τη μια την αυξανόμενη εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και από την άλλη την ταλαιπωρία και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας προς τους ασθενείς. Κανείς δεν περισσεύει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ