Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ TΗΣ COSCO
Την απένταξή τους από τα ΒΑΕ αξιώνει ο ΣΕΒ με προσφυγή στο ΣτΕ

«Το δίκιο των λιμενεργατών θα κριθεί με νέους αγώνες στις προβλήτες», τονίζει το σωματείο των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ)

Σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προχώρησε ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων (ΣΕΒ), αξιώνοντας να εξαιρεθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!

Οι βιομήχανοι στρέφονται ενάντια στην κατάκτηση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων πριν από ένα χρόνο, με τις οποίες ανέδειξαν ότι η βαριά και επικίνδυνη εργασία τους, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία (COSCO - ΟΛΠ), σακατεύουν εργαζόμενους και απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή.

Τώρα ο ΣΕΒ, με την προσφυγή του, σπεύδει να «καθαρίσει» συνολικά για τα μονοπώλια που δρουν στο λιμάνι, στέλνοντας με σαφήνεια το μήνυμα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία δεν «σηκώνει» εργασιακά δικαιώματα.

Στην προσφυγή του ο ΣΕΒ αναφέρει ότι «το αιτούν σωματείο ως η κεντρική εργοδοτική οργάνωση της χώρας, με πρόδηλο έννομο συμφέρον, ζητεί την ακύρωση» της απόφασης για την ένταξη των εργαζομένων στις δύο προβλήτες στα ΒΑΕ. Οπως σημειώνει, το «έννομο συμφέρον» του ΣΕΒ «προκύπτει από το καταστατικό του και είναι πασίδηλο από τη δημοσιότητα της δράσης του ως κεντρικής εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακής ειρήνης».

Ως πρόσχημα για την προσφυγή του, αναφέρει ότι δεν προηγήθηκε «διαβούλευση των κοινωνικών φορέων», ενώ αποφαίνεται ότι ο χώρος του λιμανιού του Πειραιά που βρίσκονται οι δύο προβλήτες, δεν είναι «λιμενικός χώρος». «Η έννοια του "λιμενικού χώρου", κατά την πάγια πρακτική, ερμηνεύεται συσταλτικά και δεν καταλαμβάνει τις λιμενικές εγκαταστάσεις», αναφέρει.

Το σχετικό έγγραφο, παρότι έχει κατατεθεί από τον ΣΕΒ εδώ και σχεδόν ένα μήνα, από τις 10 Οκτώβρη, γνωστοποιήθηκε μόλις χτες στο σωματείο των εργαζομένων στις δύο προβλήτες (ΕΝΕΔΕΠ).

ΕΝΕΔΕΠ: Αιτία πολέμου η ακύρωση της ένταξης στα ΒΑΕ - Δεν θα τους περάσει!

Η γνωστοποίηση της προσφυγής των βιομηχάνων σήμανε αμέσως συναγερμό στους εργαζόμενους στις προβλήτες της COSCO - ΟΛΠ.

«Κάνουμε σαφές προς την COSCO, D-PORT και ΣΕΒ ότι αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ η ακύρωση της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ», τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO.

«Ο αγώνας μας πηγάζει από τα δίκαια αιτήματά μας», υπογραμμίζει το σωματείο. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη "δική τους πραγματικότητα" που θέλει να ζούμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ που να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες. Αλλωστε και τα τελευταία εργατικά ατυχήματα μέσα στο λιμάνι επιβεβαιώνουν ότι μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμα υλικά. Με τη δική μας δουλειά, πάνω στα δικά μας σακατεμένα κορμιά, φέραμε το λιμάνι στην 1η θέση στη Μεσόγειο», ενώ υπενθυμίζεται ότι «στη διπλανή πόρτα», δηλαδή στην προβλήτα Ι, οι λιμενεργάτες είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Και το σωματείο ξεκαθαρίζει: «Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Οι λιμενεργάτες δεν σκύβουν το κεφάλι. Με όπλο τη δική μας πείρα, τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, οργανώνουμε την αντεπίθεση (...) Το δίκιο των λιμενεργατών θα κριθεί με νέους αγώνες στις προβλήτες».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες σε ετοιμότητα για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, όπως τα ΒΑΕ, την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών ΣΣΕ, το δικαίωμα στην οργάνωση, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στην απεργία, μόνιμες 6άρες πόστες, διασφάλιση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας, συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου για όλους.

Συναγερμός σε σωματεία και φορείς του Πειραιά

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσαν επίσης εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, όπου τονίζουν ότι «επιβεβαιώνεται αυτό που ειπώθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη σωματείων και φορέων του Πειραιά, ότι και στην ανάπτυξη ο λογαριασμός πάει στην εργατική τάξη και το λαό, ότι την ώρα που αυτοί μετρούν κέρδη, εμείς αγωνιούμε για το αν θα τα φέρουμε βόλτα, αν με το μεροκάματο θα φτάσει να καλυφθούν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, για το αν θα γυρίσουμε σώοι σπίτι».

Τονίζεται ότι η επίθεση στους λιμενεργάτες «αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά» και καλούν σε έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής φορείς:

Τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (Παράρτημα Πειραιά), Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΕΝΕΔΕΠ, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Αττικής και Περιχώρων, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Αργοσαρωνικού, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, ΟΤΑ Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ΟΑΕΕ Πειραιά, Δημοσίου Πειραιά.

Οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά, Περάματος και «Εστία Γυναίκας» Περάματος.

Οι Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τερψιχώρος», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

Οι ίδιες φορείς συνεχίζουν εξάλλου τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους ενόψει της παμπειραϊκής συγκέντρωσης που οργανώνουν στις 20 Νοέμβρη. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Πέμπτη προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 12) στις 12 μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ