Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αντιπαράθεση για βομβαρδισμό όπου σκοτώθηκαν και ανήλικοι

Παραιτήθηκε ο υπουργός Αμυνας

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κολομβία η αποκάλυψη - και μάλιστα από γερουσιαστή κόμματος που συνεργάζεται με το κόμμα του αντιδραστικού Προέδρου Ιβάν Ντούκε - ότι σε βομβαρδισμό στις 29 Αυγούστου φέτος, σε φερόμενη κατασκήνωση του νέου αντάρτικου των FARC, σκοτώθηκαν ανάμεσα σε 14 ή 18 ανθρώπους και 7 ανήλικοι, περιλαμβανομένης και μιας 12χρονης. Μάλιστα, ο γερουσιαστής Ρόι Μπαρέρας κατηγόρησε τον υπουργό Αμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο, ότι απέκρυψε αυτήν την πληροφορία από τον κολομβιάνικο λαό. Ο υπουργός ανταπάντησε ότι δήθεν δεν είχε γνώση για την ύπαρξη ανηλίκων ούτε και μετά από την ιατροδικαστική υπηρεσία του στρατού, αλλά υπερασπίστηκε την επιχείρηση ως «νόμιμη αφού αφορούσε την ασφάλεια της χώρας από παράνομη ένοπλη ομάδα» και κατηγόρησε τους «αντάρτες ότι στρατολογούν ανήλικους». Αναφέρεται σε χτύπημα μέσα σε ζούγκλα της περιοχής του Σαν Βισέντε ντε Καγκούαν, κατά φερόμενης μονάδας του νέου αντάρτικου των Eνόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), που δεν επιβεβαιώνεται από την άλλη πλευρά.

Πάντως η αντιπαράθεση με αφορμή τον βομβαρδισμό εκφράζει και εσωτερικές τριβές στην κυβέρνηση (ο γερουσιαστής κάθε άλλο παρά κατέκρινε τον βομβαρδισμό), ενώ έγινε και πρόταση μομφής στον υπουργό γιατί «δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση ασφάλειας της χώρας με την αύξηση δολοφονιών πολιτών», που τελικά τον οδήγησε στην παραίτηση. Ωστόσο, αυτό που δείχνει ξεκάθαρα η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η κρατική τρομοκρατία στην Κολομβία συνεχίζεται, ενώ σε ό,τι αφορά τον θάνατο των ανηλίκων στον βομβαρδισμό, πέρα από τα στοιχεία τους που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν μπορεί να εξακριβωθεί πώς και γιατί βρέθηκαν στη συγκεκριμένη κατασκήνωση.

Το νέο αντάρτικο θυμίζουμε ότι ανακοινώθηκε στις 29 Αυγούστου από παλιά στελέχη όπως ο Ιβάν Μάρκες, ο Χεσούς Σάντριτς και άλλοι, ως απάντηση στη μη εφαρμογή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας πριν από τρία χρόνια, μετά και το μπαράζ δολοφονιών αγωνιστών (γύρω στους 500 τότε, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 800, ανάμεσά τους και 220 πρώην αντάρτες), οι οποίοι διαφοροποίησαν τη στάση τους από την ηγεσία του κόμματος FARC, με το ίδιο ακρωνύμιο αλλά άλλο όνομα, Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας, που προέκυψε μετά τη συμφωνία και την παράδοση των όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ