Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πλούσια η ατζέντα συναντήσεων του Πομπέο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι στρατηγικές σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας, οι συγκλίσεις και οι κόντρες συμφερόντων εντός και εκτός της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας και οι «τριβές» των δύο χωρών σε καίρια διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κυριαρχούν στην ατζέντα συναντήσεων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης από το βράδυ της Τετάρτης στη Γερμανία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο επέλεξε να ξεκινήσει την επίσκεψή του στα παλιά σύνορα Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, με αφορμή την 30ή επέτειο από την «πτώση του τείχους» του Βερολίνου, καθώς τη δεκαετία του '80, πριν από τη γερμανική ενοποίηση, ήταν διοικητής αμερικανικής μονάδας τεθωρακισμένων στα σύνορα Δυτικής - Ανατολικής Γερμανίας.

Η ατζέντα των θεμάτων συζήτησης με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ήταν εκτενής. Συμπεριελάμβανε, εκτός από τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία τους στο ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, τους πολέμους σε Υεμένη, Συρία, Αφγανιστάν, τις εξελίξεις σε Ιράκ και Λίβανο.

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στην 30ή επέτειο από την «πτώση του τείχους», εκφράζοντας στη συνέχεια «βαθιά εκτίμηση» για τη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς την «πολύτιμο, σημαντικό εταίρο».

Ο Μάας τόνισε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν ο πιο σημαντικός εταίρος της Γερμανίας εκτός ΕΕ» και ότι οι «πολλές διαφωνίες» με την Ουάσιγκτον μπορούν να λυθούν με «περισσότερο, εντατικό διάλογο». «Η ασφάλεια εξακολουθεί να είναι ζήτημα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σήμερα ο Πομπέο αναμένεται να συναντήσει την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, και την υπουργό Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ