Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι εξελίξεις στη συροτουρκική μεθόριο, με φόντο τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας που επέτρεψε στις αρχές Οκτώβρη την έναρξη επιθέσεων σε βάρος των Κούρδων μαχητών με πρόσχημα τη δημιουργία της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στο συριακό έδαφος, και θέματα που αφορούν τις κατά καιρούς τεταμένες διμερείς σχέσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα του πω ότι η συμφωνία στην οποία ήρθαμε δεν γίνεται πλήρως σεβαστή», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το αεροδρόμιο της Αγκυρας, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Παρατήρησε ότι οι Κούρδοι μαχητές - τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες» - δεν έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή και εκτίμησε ότι «ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

Οι διαμαρτυρίες του Τούρκου Προέδρου αναδεικνύουν πόσο «εύθραυστες» αποδεικνύονται στην πράξη οι συμφωνίες της Τουρκίας σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στο συριακό έδαφος, σε συνεννόηση με ΗΠΑ και Ρωσία. Χτες, Τούρκοι στρατιωτικοί πυροβόλησαν πλήθος Κούρδων διαδηλωτών κοντά στο Κομπανί, προκαλώντας σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων επτά. Την είδηση δεν φάνηκε πάντως να μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επέλεξε να προβάλει την πραγματοποίηση πέμπτης χερσαίας περιπολίας Τούρκων και Ρώσων στρατιωτικών στη συροτουρκική μεθόριο.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετέχοντας στο 2ο «Φόρουμ Ειρήνης» στο Παρίσι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν παράνομα «αυτόνομα εδάφη» ανατολικά του Ευφράτη, δημιουργώντας ξεχωριστές ημικρατικές οντότητες, και ότι στην προσπάθειά τους αυτή ζητούν από πλούσιες χώρες του Κόλπου να κάνουν μεγάλες επενδύσεις προς όφελος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). «Καθαρή τους πρόθεση είναι να αποσπάσουν την περιοχή από τη Συρία για να ελέγξουν τις τοπικές πετρελαιοπηγές», επισήμανε ο Λαβρόφ, αρνούμενος - όταν ρωτήθηκε σχετικά - πως η Ρωσία έχει αναλάβει πλέον ρόλο «σερίφη» στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τις απελάσεις ξένων τζιχαντιστών από την Τουρκία, δήλωσε πως το θέμα είναι «κοινή, διεθνής ευθύνη» και πως «δεν μπορούμε να ζητάμε από το Ιράκ ή τη Συρία να λύσουν το πρόβλημα για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ