Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΠΟΥΤΙΝ
Τηλεφωνική συνομιλία για την Ανατολική Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία συνομίλησαν τηλεφωνικά προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, και ενώ αναμένεται εδώ και δύο μήνες να οριστεί συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ και άλλων συμφωνιών που συμβάλλουν στη «διευθέτηση της διένεξης» στην Ουκρανία. Παράλληλα «υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα καθιέρωσης ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς στη νομοθεσία της Ουκρανίας», που αποτελεί μέρος των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, με ευθύνη κυρίως των ουκρανικών κυβερνήσεων.

Μέρκελ και Πούτιν συζήτησαν και για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ζήτημα που αποτελεί μέρος των ευρύτερων παζαριών.

Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στη Λιβύη. Ο Πούτιν «εκτίμησε θετικά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας που αποσκοπούν στην επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου και στην πιο ενεργή εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας, ώστε να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Επίσης συνομίλησαν για την κατάσταση στη Συρία και το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ