Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Αγκυρα επιμένει στις προκλήσεις αλλά και σε εκκλήσεις για συμβιβασμούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Είναι μάταια η προσδοκία όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία θα υποταχθεί σε απειλές και θα οπισθοχωρήσει από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς δεν θα έπρεπε να αμφιβάλλει για τη συνέχιση των ερευνών και των γεωτρήσεών μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ετσι καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία η Αγκυρα αντέδρασε στην προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να υιοθετηθεί «πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα αντιδρώντας στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι Ευρωπαίοι υπουργοί υποτίθεται ότι έδωσαν το «πράσινο φως» απλά για να είναι δυνατή η «επιβολή κυρώσεων» έναντι προσώπων ή «οντοτήτων» (εταιρειών) που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις που η Τουρκία έχει εξαγγείλει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ως «κυρώσεις» εννοούνται π.χ. η ...απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ, η δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων, η απαγόρευση διάθεσης νέων κεφαλαίων στη διάθεση αυτών των προσώπων ή «οντοτήτων» κ.λπ. Ουσιαστικά, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Τουρκίας επ' ουδενί δεν παρεμποδίζονται, απεναντίας αποτελούν αντικείμενο σκληρών παζαριών, στα οποία εμπλέκονται ενεργειακοί κολοσσοί (που εδρεύουν εντός αλλά και εκτός Ευρώπης, ιταλικά, γαλλικά, αμερικανικά κεφάλαια που επανειλημμένα έχουν αναγνωρίσει ότι είναι σε στενή συνεννόηση με το ψευδοκράτος αλλά και απευθείας την Αγκυρα) και η ίδια η ΕΕ, που με κάθε ευκαιρία άλλωστε επαναλαμβάνει την αξία που έχει η διατήρηση αλλά και επικαιροποίηση των σχέσεών της με την Τουρκία, σε πολλούς τομείς, ιεραρχώντας ψηλά την Ενέργεια.

Αλλά και το ίδιο το τουρκικό ΥΠΕΞ αναδεικνύει με σαφήνεια ότι η Αγκυρα δεν αποκλείει, αντίθετα επιζητεί συμβιβασμούς, μελετώντας φυσικά πρώτα πόσο ωφέλιμοι είναι αυτοί για τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Ετσι, σπεύδει ξανά να υπενθυμίσει ότι «από το 2004 μέχρι σήμερα, Τουρκία και Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. όπως προκλητικά αποκαλείται το ψευδοκράτος) έχουν καταβάλει καλοπροαίρετες προσπάθειες να μετατραπούν οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου σε στοιχείο σταθερότητας και όχι έντασης», έχοντας μάλιστα το θράσος να αυτοπροσδιορίζεται ως πλευρά που «έχει αναλάβει όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες». Από την άλλη πλευρά - υποστηρίζει - η ΕΕ, «παραπλανημένη από τις μαξιμαλιστικές θέσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. όπως, εξίσου προκλητικά, αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία) δεν μπορεί ούτε να αντιληφθεί τα πραγματικά γεγονότα ούτε να πάρει αποφάσεις (...) σύμφωνα με την αρχή της ισοτιμίας».

Η Αγκυρα προειδοποιεί για την πιθανότητα ...«αιχμαλωσίας» μιας «σημαντικής ευκαιρίας για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» και μάλιστα κατηγορεί την ΕΕ ότι «έχει χάσει την αξιοπιστία της ως αμερόληπτος παράγοντας που θα έπρεπε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού».

Και προειδοποιήσεις Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε πιο έντονο ύφος. Αντιδρώντας στην απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών, δήλωσε: «Ευρωπαϊκή Ενωση, να ξέρεις το εξής: Η Τουρκία δεν είναι μία από αυτές τις χώρες που γνωρίσατε μέχρι στιγμής. Είμαστε μια χώρα που κάθεται μαζί σου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορεί να λήξουν ξαφνικά», πρόσθεσε.

Εκρινε επίσης σκόπιμο να αναφερθεί και στον «πανικό που άρχισαν να νιώθουν ορισμένες χώρες αφού ξεκίνησε ο επαναπατρισμός (σ.σ. από την Τουρκία προς άλλες χώρες) ξένων τρομοκρατών του "Ισλαμικού Κράτους"», για να καταλήξει μεταξύ άλλων: «Μην προσπαθήσετε να απειλήσετε την Τουρκία για τις εξελίξεις στην Κύπρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ