Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο «Φόρουμ για την Ειρήνη»

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει «κυρίαρχη» και ως «τρίτη φωνή» να συμβάλει σε «χρήσιμες λύσεις», είπε ο Εμ. Μακρόν

Από τις χτεσινές εργασίες του Φόρουμ

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές εργασίες του Φόρουμ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο «Φόρουμ για την Ειρήνη», που διοργανώνεται στο Παρίσι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μακρόν, η οποία μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης της γαλλικής αστικής τάξης στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα με κάθε δυνατό τρόπο. Οπως έδειξε και η κριτική που ο Γάλλος Πρόεδρος κλιμακώνει για τους όρους λειτουργίας του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ (βλέπε πρόσφατη συνέντευξη στον «Εconomist» και τις αντιδράσεις που προκάλεσε), το Παρίσι μοιάζει να ψάχνει πλεονεκτήματα από την όξυνση αντιθέσεων που δυναμώνουν ούτως ή άλλως (π.χ. μεταξύ Αμερικανών και Ευρωενωσιακών) και διεκδικεί πρωταγωνιστική συμβολή στη διευθέτηση διαφόρων ζητημάτων (Συριακό, Ιράν, κλιματική αλλαγή κ.ο.κ.).

Θυμίζουμε ότι στο περσινό, 1ο «Φόρουμ για την Ειρήνη», είχε σχολιαστεί έντονα η απουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρά τη συμμετοχή ηγετών από περίπου 70 χώρες. Είχαν προηγηθεί οι έντονες «παροτρύνσεις» Μακρόν για την ανάγκη δημιουργίας διακριτού στρατού της ΕΕ.

Στην έναρξη του Φόρουμ, εκτός από τον Μακρόν είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν η επόμενη επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Κισάν, ο Πρόεδρος του Κογκό Φέιλ Τσισεκέντι και η 29χρονη Ινδή δικηγόρος και ακτιβίστρια για την ισότητα των δύο φύλων, Τρίσα Σέτι.

Στην παρέμβασή του, ο Μακρόν είπε ότι εν μέσω «μιας άνευ προηγουμένου κρίσης» στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει «κυρίαρχη» αλλά και ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, να αποτελέσει «μια τρίτη φωνή, βοηθώντας στην εξεύρεση χρήσιμων λύσεων». Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του Τραμπ από το Φόρουμ, υποστηρίζοντας ότι θα επιθυμούσε «οι ΗΠΑ να εμπλακούν περισσότερο» στην επόμενη συνάντηση του Φόρουμ. Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην Κίνα, την περιέγραψε ως «σημαντικό συστατικό της παγκόσμιας σταθερότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Φόρουμ αναμενόταν παρέμβαση και της λεγόμενης «Συμμαχίας για την Πολυμέρεια», ενός άτυπου σχήματος διακρατικής ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησαν τα ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας τον περασμένο Απρίλη. Μάλιστα, χτες η εφημερίδα «Φιγκαρό» δημοσίευσε κοινό άρθρο των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας, οι οποίοι σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι «εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των αξιών που βρίσκονται στο επίκεντρο του συστήματος της πολυμέρειας». Χαρακτήρισαν την «πολυμέρεια» «μία καθορισμένη ιδέα της παγκόσμιας τάξης» και κάλεσαν «τους εταίρους μας από όλο τον κόσμο να μας ακολουθήσουν για να αναμετρηθούμε με την εντυπωσιακή πρόκληση που αντιμετωπίζουν η πολυμέρεια και ο οργανισμός που τη συμβολίζει, ο ΟΗΕ». Οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν 50 χώρες από όλες τις ηπείρους «που βρίσκονται στο πλευρό μας», διακρίνουν τη «ρύθμιση του ψηφιακού χώρου» ως κρίσιμο θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η «Συμμαχία» και αναγγέλλουν ήδη νέα συνάντησή της, στις 10 Δεκέμβρη στο Βερολίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ