Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ο στρατός εντείνει την καταστολή

Ο Εβο Μοράλες πήρε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό και μεταφέρθηκε εκεί

Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους των πόλεων της Βολιβίας

Copyright 2019 The Associated

Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους των πόλεων της Βολιβίας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Με την κατάσταση στη Βολιβία να εξελίσσεται χαώδης, ο ανατραπείς από το πραξικόπημα της αντίδρασης με τη στήριξη των ΗΠΑ πρώην Πρόεδρος της χώρας, σοσιαλδημοκράτης Εβο Μοράλες, αποδέχτηκε το πολιτικό άσυλο που του παρείχε η κυβέρνηση του Μεξικού και βρίσκεται ήδη στη χώρα αυτή. Το βράδυ της Δευτέρας μεξικανικό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο της Κοτσαμπάμπα, για να παραλάβει τον Μοράλες και τον πρώην αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα. Φεύγοντας ο πρώην Πρόεδρος σημείωσε: «Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια».

Ακολούθησε ένα διπλωματικό παζάρι λόγω των αρνήσεων άδειας υπέρπτησης από Περού και Εκουαδόρ, για να αναχωρήσει τελικά με ενδιάμεση στάση την Ασουνσιόν της Παραγουάης και να μεταβεί στην Πόλη του Μεξικού, όπου - όπως ανακοίνωσε ο Μεξικανός ΥΠΕΞ Μαρσέλο Εμπραντ - θα φιλοξενηθεί σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Είχε προηγηθεί μια νύχτα λεηλασιών των κατοικιών του Μοράλες και άλλων αξιωματούχων που αναγκάστηκαν σε παραίτηση, ενώ έγιναν και σφοδρές συγκρούσεις των ομάδων κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης - και ειδικά του ακροδεξιού ευαγγελιστή Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, μεγαλοεπιχειρηματία από τη Σάντα Κρους - με υποστηρικτές του Μοράλες που αντιδρούν στο πραξικόπημα και τους οποίους ο στρατός της χώρας παρουσιάζει ως «βάνδαλους».

Χτες, ο επιτελάρχης του στρατού Ουίλιαμ Καλιμάν, μετά από έκκληση του αρχηγού της αστυνομίας στη Λα Πας, Χοσέ Μπαρενετσέα, να επέμβει ο στρατός γιατί «οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια υπερκεράστηκαν», ανακοίνωσε ότι ξεκινάνε κοινές επιχειρήσεις στρατού και αστυνομίας «ενάντια στους βάνδαλους και ωσότου αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα». Δήλωσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα ανοίξουν πυρ στον πληθυσμό» αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα κάνουν αναλογική χρήση βίας ανάλογα με τη βία που θα δεχτούν». Επίσης χτες, παραιτήθηκε και ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μοράλες, Χαβιέρ Σαβαλέτα.

Την ίδια μέρα αναμενόταν στο Κοινοβούλιο της χώρας - όπου το κόμμα του Μοράλες, Κίνημα για το Σοσιαλισμό, έχει τα 2/3 - να γίνει ειδική συνεδρίαση για να επικυρώσει τις παραιτήσεις και να ορίσει μεταβατικό Πρόεδρο, που αναμένεται να είναι η Γιανίνε Ανιές, από την αντιπολίτευση και τον συνασπισμό «Δημοκρατική Ενότητα», και να οριστούν σε 90 μέρες εκλογές. Ωστόσο, με το πογκρόμ καταστολής που έχει ξεκινήσει με πρόσχημα τη «δράση βανδάλων» (μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης που εκτέλεσαν οι ομάδες κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης), οι συγκρούσεις μπορεί να γενικευτούν και να υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με το στρατό στους δρόμους.

«Ετοιμος για σύγκρουση» δηλώνει ο Μαδούρο

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ ότι η παραίτηση Μοράλες «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις παράνομες κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας», ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απάντησε: «Θέλετε σύγκρουση; Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση». Μιλώντας σε σύσκεψη κυβερνητών και άλλων αξιωματούχων, είπε χαρακτηριστικά: «Λαέ, εγρήγορση, πάμε στη μάχη να παλέψουμε για την ειρήνη, την πατρίδα, την κυριαρχία (...) Είμαστε έτοιμοι και θα το δείξουμε στο δρόμο, με την ενότητα πολιτών και στρατού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ