Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Γλίτωσε» οριακά την ύφεση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση το γ' τρίμηνο επιτυγχάνοντας αναιμική ανάπτυξη με τριμηνιαίο ρυθμό 0,1%, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις κρατικές δαπάνες για επενδύσεις και τις κατασκευές, παρά τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% από τον Ιούλη έως τον Σεπτέμβρη ύστερα από αύξηση κατά 0,3% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

«Δεν έχουμε μια τεχνική ύφεση, αλλά τα στοιχεία της ανάπτυξης συνεχίζουν να είναι πολύ αδύναμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Οι γερμανικές βιομηχανίες στη μεταποίηση, των οποίων οι εξαγωγές υπήρξαν πυλώνας της οικονομικής ισχύος της χώρας για δεκαετίες, βρίσκονται αντιμέτωπες με την εξασθένιση της ζήτησης από το εξωτερικό, τις διαμάχες για τους δασμούς των ΗΠΑ, τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, την αβεβαιότητα των επιχειρηματικών ομίλων ενόψει Brexit. Τον Σεπτέμβρη η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,6% σε μηναία βάση.

Εργοστάσιο της «Tesla» στο Βερολίνο

«Giga - εργοστάσιο» ανακοίνωσε προχτές ότι θα κατασκευάσει η «Tesla» κοντά στη γερμανική πρωτεύουσα, το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων. Στο εργοστάσιο της Γερμανίας πρόκειται να κατασκευάζεται από το 2021 το μοντέλο Υ, καθώς και μπαταρίες και κινητήρες. Επιπλέον, η «Tesla» θα δημιουργήσει στο Βερολίνο κέντρο Μηχανικής και Σχεδιασμού.

Μόνο στην παραγωγή η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει αρχικά 3.000 θέσεις εργασίας, που θα αυξηθούν στις 6.000 - 7.000, ενώ σε αυτές θα προστεθούν θέσεις εργασίας σε τομείς όπως ο σχεδιασμός, το λογισμικό, η έρευνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε την επένδυση, η οποία, όπως είπε, «δείχνει ότι ακόμη και μια εταιρεία όπως η "Tesla" έχει πειστεί για τη δύναμη καινοτομίας και τα πλεονεκτήματα της Γερμανίας». Ο Ζάιμπερτ αναφέρθηκε ακόμη στα κυβερνητικά σχέδια για ταχεία ανάπτυξη του δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι και αυτό προφανώς έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ξένους επενδυτές.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Tesla», Ελον Μασκ, σημείωσε ότι επιλέχτηκε το Βερολίνο και όχι κάποια περιοχή στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ