Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προειδοποιεί με αποχώρηση από τις συμφωνίες του Μινσκ

Πιέζοντας Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ με ανταλλάγματα, διαφορετικά θα στραφεί «αλλού» για βοήθεια

ΚΙΕΒΟ.--

Το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αποσυρθεί από τις συμφωνίες του Μινσκ, αν δεν υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος στην αναμενόμενη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), επανέφερε σε συνέντευξή του στο ουκρανικό BBC ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ουκρανία θα αναζητήσει «βοήθεια από κάποιο τρίτο μέρος» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, δηλαδή σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εκτός ΕΕ.

«Αν δούμε ότι (οι συμφωνίες) δεν λειτουργούν, αργά ή γρήγορα θα ληφθεί απόφαση να βγούμε από τη διαδικασία του Μινσκ» και πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Ο Πριστάικο παραδέχτηκε ότι η απόσυρση του Κιέβου από τις συμφωνίες του Μινσκ θα μπορούσε να προκαλέσει την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ. «Αυτό είναι το τίμημα των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι οι κυρώσεις μπορούν να καταργηθούν ακόμα και αν δεν βγούμε», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει επανειλημμένως τη δυσαρέσκειά της για τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, λέγοντας πως αποτελεί ένα είδος «άρσης των κυρώσεων». Εξάλλου, γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συνεχίζουν και εντείνουν τις επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ενώ αυξάνονται οι φωνές εντός της ΕΕ για «αποκατάσταση» των σχέσεων με τη Ρωσία, όπως έδειξε και η επαναφορά της στο Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοστάτες τις Γερμανία και Γαλλία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος και η κυβέρνηση «θα πρέπει να λάβουν μια τελική απόφαση για το αν οι κυρώσεις αυτές μπορούν να "αναχαιτίσουν" τη Ρωσία ή αν το Κίεβο θα πρέπει τελικά να αρχίσει να αναζητά άλλους ειρηνευτικούς τρόπους», πρόσθεσε ο Πριστάικο και συγκεκριμένα «την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής αποστολής» στο Ντονμπάς.

Πάντως, η Ουκρανία δεν προτίθεται να θέσει το ζήτημα της Κριμαίας στη συνάντηση της Νορμανδίας, ξεκαθάρισε ο Πριστάικο, ενώ τον Οκτώβρη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας για να θέσει και το θέμα της Κριμαίας. Το Κρεμλίνο είχε απαντήσει ότι είναι αδύνατον να συζητηθεί η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, τόσο στο σχήμα της Νορμανδίας, όσο και οπουδήποτε αλλού.

Σύμφωνα με τον Πριστάικο, οι τέσσερις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για περαιτέρω ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Ντονμπάς, την πρόσβαση διεθνών ανθρωπιστικών ομάδων στην περιοχή και τη συνέχιση της απεμπλοκής των εκατέρωθεν στρατιωτικών δυνάμεων στη γραμμή επαφής με την ανατολική Ουκρανία. Από τη Σύνοδο Κορυφής ενδέχεται να προκύψει κοινό ανακοινωθέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ