Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Οι ταινίες της βδομάδας

Les Miserables / Οι Αθλιοι (2019), Ladj Ly

«Οι Αθλιοι» είναι η εξιστόρηση μιας μέρας στη Μοφερμέιγ, ένα από τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, εκεί που ο Βίκτωρ Ουγκώ έγραψε τους δικούς του «Αθλιους». Εκεί, ζουν ακόμα οι σύγχρονοί μας «Αθλιοι». Η αναφορά του σκηνοθέτη είναι σαφής.

Ο Λατζ Λι, μετανάστης και ο ίδιος από το Μάλι, είναι «γέννημα - θρέμμα» των παρισινών γκέτο και, όπως λέει, τα προάστια είναι το «πλατό» του. Εκεί που έχει στοιβαχτεί φτηνό εργατικό δυναμικό, κυρίως μετανάστες. Εκεί όπου βασιλεύουν ο κοινωνικός αποκλεισμός, η υψηλή ανεργία, οι διακρίσεις, η περιθωριοποίηση, η εγκληματικότητα, η αστυνομοκρατία, τα ναρκωτικά και βέβαια η φτώχεια. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την εξέγερση των γκέτο στο Παρίσι, το 2005, στα αποκαΐδια της οποίας έστησε ο Σαρκοζί την πολιτική του καριέρα. Η ταινία απέσπασε φέτος το Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών.

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιπολίας της αστυνομίας, ώστε να συστηθεί ο νεοφερμένος αστυνομικός της ομάδας με τη γειτονιά. Τα πράγματα ξεφεύγουν, καθώς η αστυνομία λύνει με τη βία μια παρεξήγηση μεταξύ των συμμοριών. Ενα drone καταγράφει το σκηνικό εκθέτοντας την αστυνομία και τις μεθόδους της και έτσι προδιαγράφεται η αναπόφευκτη σύγκρουση...

Σκηνή από την ταινία «Οι Αθλιοι»
Σκηνή από την ταινία «Οι Αθλιοι»
Σίγουρα, στα θετικά της ταινίας είναι ότι καταφέρνει να μας ξεναγήσει σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό του προαστίου. Στη Μοφερμέιγ όλα κρέμονται σε μια κλωστή, μια κλωστή που πολύ εύκολα μετατρέπεται σε φιτίλι. Η αστυνομία, όσο επικρατεί ησυχία, κάνει τα «στραβά μάτια» σε όσους συνεργάζονται μαζί της, προσπαθώντας να κρατήσει μια σχετική ισορροπία. Αυτό, βέβαια, δεν την εμποδίζει από το να παρενοχλεί κορίτσια για την πλάκα της, να κυνηγά μικρά παιδιά ως εγκληματίες βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και να πραγματοποιεί έρευνα σε σπίτια χωρίς ένταλμα, αλλά από την άλλη να αφήνει ήσυχο τον έμπορο ναρκωτικών. Συχνά κάνει τον διαμεσολαβητή στους πολέμους των συμμοριών, μόλις όμως τα πράγματα ξεφύγουν λίγο από τον απόλυτο έλεγχό της, τότε ως κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους επιβάλλει το δίκαιο του ισχυρού.

Ομως, δυστυχώς, μένει σε αυτήν τη σκέτη περιγραφή. Δεν το πάει παρακάτω. Πράγματι, η πραγματικότητα είναι σύνθετη, φράση που χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, για να δικαιολογήσει, όμως, την άποψή του, ότι «υπάρχει καλό και κακό σε όλες τις πλευρές»...

***

The Good Liar/ Ο καλός ψεύτης (2019), Bill Condon

Θρίλερ μυστηρίου που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέφρι Χάτσερ. Ο Ρου είναι ένας απατεώνας που εξαπατά ανθρώπους, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, μέσω εταιρειών offshore. Ενώ ξεκινά με την ίδια πρόθεση να εκμεταλλευτεί και την Μπέτι, γυναίκα που γνώρισε μέσω διαδικτύου, η πορεία του εγχειρήματός του δεν έχει την επιθυμητή κατάληξη. Εξαιρετικά καλοδουλεμένο σενάριο με συνεχείς ανατροπές, με δυο καταπληκτικές ερμηνείες από τους Ian McKellen και Helen Mirren.


Π. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ταινίες της βδομάδας (2020-08-21 00:00:00.0)
Ενα χρόνο μετά, καταρρέει το «αστυνομικό σενάριο» (2006-12-08 00:00:00.0)
Μία ανοιχτή φυλακή μέσα στην πόλη (2005-11-22 00:00:00.0)
Ο «Ρ» στα προάστια (2005-11-20 00:00:00.0)
Οσοι συγκεντρώνονται, θα συλλαμβάνονται! (2005-11-12 00:00:00.0)
Ψεκάστε, σκουπίστε, δε θα σωθείτε! (2005-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ