Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συμβιβασμός για αναθεώρηση του Συντάγματος

Σε έναν πρώτο συμβιβασμό προχώρησαν η αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης τα ξημερώματα της Παρασκευής για την αναθεώρηση του Συντάγματος (που εν πολλοίς είναι αυτό της δικτατορίας του Πινοσέτ). Αυτό που συμφωνήθηκε είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος τον Απρίλη του 2020, με δύο ερωτήματα προς τους πολίτες: Αν θέλουν να γίνει αναθεώρηση και με ποιο μηχανισμό θα γίνει αυτό. Στο θέμα του μηχανισμού θα δίνονται δύο εναλλακτικές. Η μία προβλέπει ένα μεικτό σώμα που θα αναλάβει την κατάρτιση του νέου Συντάγματος και θα αποτελείται κατά 50% από βουλευτές της υπάρχουσας Βουλής και κατά 50% από νέους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Η άλλη προβλέπει ένα νέο συντακτικό σώμα που θα εκλεγεί με το υπάρχον εκλογικό σύστημα μαζί με τις περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη του 2020. Στη συνέχεια το σώμα θα έχει περιθώριο 9 μηνών με δυνατότητα μιας παράτασης κατά 3 μήνες για να συντάξει το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί θα ισχύει το προηγούμενο Σύνταγμα. Επίσης, τα κόμματα (νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά) αποφάσισαν οι κανόνες της διαδικασίας και τα ίδια τα αναθεωρητέα άρθρα από το σώμα των συντακτών να εγκρίνονται με πλειοψηφία 2/3.

Η «Συμφωνία για την κοινωνική ειρήνη και το νέο Σύνταγμα», όπως την ονόμασαν, έχει ως βασικό στόχο να κατευνάσει τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, που διαρκούν σχεδόν ένα μήνα και προφανώς δίνει χρόνο στην αντιδραστική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία. Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών που συσπειρώνονται στην Κοινωνική Ενότητα (το συντονιστικό 115 συνδικαλιστικών και λαϊκών οργανώσεων) αφορούν στη βελτίωση των βασικών μισθών, των συνθηκών δουλειάς, των δικαιωμάτων, διεκδίκηση ποιοτικής και δωρεάν Εκπαίδευσης, Υγείας, βασικών υποδομών και αλλαγή του Συντάγματος με συντακτική συνέλευση εκλεγμένη από το λαό και έγκριση με δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει τον συγκεκριμένο ελιγμό ουσιαστικά μετά τις διαδηλώσεις και έδωσε ορισμένα «ψίχουλα» (μικρή αύξηση μισθών, αναστολή αυξήσεων σε μεταφορές και καύσιμα) που όμως δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, όπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, πάνω από 1.200 τραυματίστηκαν και σύμφωνα με τελευταία στοιχεία πάνω από 8.000 εξακολουθούν να είναι οι συλληφθέντες.

Το ΚΚ Χιλής αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και μόλις έγινε γνωστός ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για το Σύνταγμα σημείωσε ότι «αποτελεί ένα πρώτο βήμα, που ήρθε από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων», ωστόσο θεωρεί ότι η πίεση για το ζήτημα της συντακτικής συνέλευσης που προβάλλει το λαϊκό κίνημα πρέπει να συνεχιστεί, όπως και να αλλάξει ο όρος της πλειοψηφίας των 2/3 για την αναθεώρηση άρθρων και να γίνει 3/5.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ