Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Θωρακίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αθλητισμό

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη και Γιάννη Γκιόκα στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή

Eurokinissi Sports

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συζήτηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με το οποίο θωρακίζεται θεσμικά και νομικά η επιχειρηματική δραστηριότητα στον αθλητισμό. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «περιλαμβάνει, εκτός από τη σύμβαση "Maccolin" στον αθλητισμό, και ποικίλες άλλες διατάξεις, που στο σύνολό τους συνιστούν μέρος του ψηφιδωτού ενός εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, που παράγει και αναπαράγει τη σήψη, τη χειραγώγηση των αγώνων, τη βία και την ασυδοσία. Ενισχύει τη νομοθετική και θεσμική στήριξη του αστικού κράτους στις επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του αθλητισμού.

Κατοχυρώνει τον κυβερνητικό έλεγχο αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών, με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, ενώ ανοίγει διάπλατα την πόρτα της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της αθλητικής περιουσίας του λαού μας, μέσα από πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης. Ζημιωμένος θα είναι ο λαός μας, οι χιλιάδες νέοι και νέες, γονείς, προπονητές και παράγοντες του αθλητισμού, που το δικαίωμά τους στη Φυσική Αγωγή και άθληση, στην ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, θα εμποδιστεί μπροστά στη δίψα του κέρδους».

Ως ένα από τα πιο σοβαρά άρθρα του νομοσχεδίου ανέδειξε το άρθρο 3 για τα «Μέτρα αστυνόμευσης αθλητικών εκδηλώσεων», το οποίο απαίτησε να αποσυρθεί, ενώ διαφωνία έχει εκφράσει, όπως σημείωσε, και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Με πρόσχημα ένα υπαρκτό πρόβλημα, τη βία στα γήπεδα», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, «που έχει κοινωνικά αίτια και τροφοδοτείται από τις ίδιες τις ΠΑΕ και τους ανταγωνισμούς τους, καθιερώνεται ένα απαράδεκτο γενικευμένο φακέλωμα από την αστυνομία, όχι μόνο των φιλάθλων» αλλά οποιουδήποτε πολίτη σχετίζεται με μια ανάρτηση κινητού. Η εμπειρία εφαρμογής τέτοιων μέτρων, πρόσθεσε, έχει δείξει ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα φαινόμενα της αθλητικής βίας «αλλά δημιουργούν ένα ακόμα πλήγμα στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα».

Αναφορά έκανε και στο άρθρο 5, τονίζοντας ότι όσο κι αν διατείνεται η κυβέρνηση ότι αυτό συμβάλλει στην πάταξη της διαφθοράς και της χειραγώγησης, τα στοιχεία αυτά τα γιγαντώνει με το νομοσχέδιο και τα νομιμοποιεί, αφού στον μηχανοκίνητο αθλητισμό αναθέτει σε μέλη του ΔΣ σωματείων και της Ομοσπονδίας (ΟΜΑΕ) να ασκούν καθήκοντα διαιτητή και κριτή στους αγώνες. Δηλαδή ο ελεγχόμενος να ελέγχει τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη διάταξη εξόφθαλμα «φωτογραφική» και ζήτησε να αποσυρθεί.

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε επίσης την απόσυρση του άρθρου 8, με το οποίο η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο των Αθλητικών Ενώσεων, επιβάλλοντας περιορισμούς στην εκλογή των εκπροσώπων των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Χαρακτήρισε «φωτογραφικό» το άρθρο 9, με το οποίο η κυβέρνηση με συμβάσεις παραχώρησης εκχωρεί την ιδιοκτησία του λαού στις αθλητικές ΑΕ για πάνω από 10 χρόνια, και μάλιστα απαλλάσσει και το κράτος από την ευθύνη της χρηματοδότησης για συντήρηση και λειτουργία τους, μετακυλίοντας το κόστος στους χρήστες. Ανάλογες ρυθμίσεις είχε φέρει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε.

Ζήτησε ακόμα την άμεση απόσυρση των άρθρων 13, 14 και 15, με τα οποία προβλέπεται ότι μετά από 125 χρόνια λειτουργίας δρομολογείται η αλλαγή στο καθεστώς και στο χαρακτήρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με απώτερο στόχο ιδιωτικά συμφέροντα να βάλουν «στο χέρι κινητή και ακίνητη περιουσία του Παναθηναϊκού Σταδίου, του Κολυμβητηρίου, τις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία κ.ά., καθώς και την ακόμη μεγαλύτερη και χωρίς κανένα εμπόδιο εμπορευματοποίηση αγώνων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας - Ολυμπιακών, Μεσογειακών, Χειμερινών, Ευρωπαϊκών, Ολυμπιακών Φεστιβάλ νεότητας κ.ά.».

Τέλος, ανέφερε ότι για το ΚΚΕ «η πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες με τους οποίους διαπλέκονται».

Ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων

Πριν από την έναρξη της συζήτησης για το αθλητικό νομοσχέδιο, υποβλήθηκε ένσταση από τους εκπροσώπους των περισσότερων κομμάτων για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που επιβάλλουν ηλικιακό περιορισμό και χρονικά όρια για τις θητείες προέδρων και μελών των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Για το θέμα τοποθετήθηκε από πλευράς ΚΚΕ ο βουλευτής του Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος χαρακτήρισε αστειότητα το κυβερνητικό άλλοθι ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι «θέμα δημόσιου συμφέροντος» και «πατάσσουν τη βία», ζητώντας την απόσυρσή τους. Οπως τόνισε, τα συγκεκριμένα άρθρα συνιστούν ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των αθλητικών σωματείων, κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε η κυβέρνηση με τα εργατικά συνδικάτα. Υπογράμμισε ότι τα σωματεία έχουν διαδικασίες, όργανα, καταστατικά και δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει το κράτος. Και πρόσθεσε πως η διάταξη είναι τόσο ξεκάθαρα αντισυνταγματική, που η κυβέρνηση καταφεύγει σε αστεία επιχειρήματα για να τη δικαιολογήσει: «Πού υπάρχει το θέμα του δημόσιου συμφέροντος εάν ο πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας είναι 70 ετών ή 69; Το δημόσιο συμφέρον είναι ασανσέρ, για να μπαίνει το όριο ηλικίας τη μια μέρα στα 70 έτη και την άλλη στα 71;».

Αλλαγές σε ηλικία και θητείες

Η κυβέρνηση απέσυρε την αναδρομική εφαρμογή της διάταξης για το χρονικό όριο των θητειών και τη διατήρησε για τις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων από δω και πέρα. Παράλληλα, αφαιρέθηκε η υπό προϋποθέσεις τέταρτη θητεία και πλέον αυτές ορίζονται στις τρεις, ενώ και το όριο ηλικίας ορίστηκε στα 71 έτη. Προστέθηκε επίσης διάταξη που επιτρέπει την ανάληψη καθηκόντων στις Ομοσπονδίες από παράγοντες εκτός ορίου ηλικίας, εφόσον οι θέσεις αυτές είναι μη αιρετές και ανατίθενται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τέλος, έγινε μερικώς δεκτό το αίτημα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της ΕΟΑΜ - ΑμεΑ, με το οποίο το όριο ηλικίας τοποθετήθηκε στα 74 έτη και οι θητείες των προέδρων ορίστηκαν στις τέσσερις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ