Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι κυβερνητικές αλχημείες και η δραματική κατάσταση

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος αποκαλύπτει τη δραματική κατάσταση στο χώρο των ΑμΕΑ

Η κυβέρνηση προσπαθεί με ταχυδακτυλουργίες να απαλείψει τις επιπτώσεις της απαράδεκτης πολιτικής της απέναντι στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Ετσι, με αφορμή τη χτεσινή παγκόσμια ημέρα γι' αυτούς τους ανθρώπους το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε σε μια γενικόλογη ανακοίνωση που αναφέρει ότι «άτομα με αναπηρίες αποτελούν κυρίαρχο μέλημα της προνοιακής πολιτικής», ενώ ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, έρχεται να επιδείξει τα ψίχουλα των ευρω - πακέτων για ορισμένες κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο Δ. Ρέππας, αφού αναγνωρίζει ότι τα «ΑμΕΑ πλήττονται από ποσοστά ανεργίας δύο και τρεις φορές υψηλότερα από το μέσο όρο, ενώ η διάρκεια ανεργίας είναι γι' αυτά μεγαλύτερη απ' ό,τι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», αναφέρει ότι ωφελήθηκαν 12.826 άτομα (διατέθηκαν 20,6 δισ. δραχμές) στα πλαίσια του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Επίσης -προσθέτει- ολοκληρώνεται το πρόγραμμα «Ψυχαργώς», απ' το οποίο ωφελήθηκαν συνολικά 943 ψυχικά ασθενείς και εκπαιδεύτηκαν 886 στελέχη (διατέθηκαν 11,6 δισ.).

Πρόκειται, δηλαδή για σταγόνα στον ωκεανό των μεγάλωνα αναγκών των ΑμΕΑ, ενώ αυτά τα προγράμματα έχουν ημερομηνία λήξης. Οσον αφορά τους ψυχικά αρρώστους -πέρα απ' την απαράδεκτη προσθέσεις που κάνει ο υπουργός- το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτές οι δομές είναι η ασυνέχεια στη λειτουργία τους μετά το τέλος της λήξης των προγραμμάτων.

Την πραγματική διάσταση της κατάστασης δίνει με τη διακήρυξή της η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος:

  • Για 180.000 παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν υπάρχουν δημόσια ειδικά σχολεία, για να φοιτήσουν.
  • Χιλιάδες κινητικά ανάπηροι (παραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι κλπ.) στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε βρίσκουν δημόσιο κέντρο φυσικής αποκατάστασης. Από τα 2.000 κρεβάτια που έχει ανάγκη η χώρα μας, υπάρχουν μόνο 200 στην Αττική και αυτά λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις.
  • Νεφροπαθείς, μεταγγιζόμενοι, χρόνια πάσχοντες ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία σε εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολογικά μέσα κλπ.
  • Γονείς με αυτιστικά παιδιά ή παιδιά με νοητική υστέρηση, λόγω της ανυπαρξίας υποστηρικτικών υπηρεσιών, βρίσκονται σε απόγνωση.
  • Δεν υπάρχουν δωρεάν κρατικές δομές πρόληψης της αναπηρίας, αλλά και έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για νέες μητέρες.
  • Η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο στα εργατικά, παιδικά, τροχαία ατυχήματα και δε διαθέτει στατιστικά στοιχεία για τις επαγγελματικές ασθένειες και για τον αριθμό των αναπήρων.
  • Η ανεργία των αναπήρων έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
  • Τα εισοδήματα των αναπήρων δέχονται συνεχείς μειώσεις, πολλοί ανάπηροι ζουν μόνο με ένα επίδομα πείνας, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες που δεν παίρνουν τίποτα.
  • Ο αθλητισμός είναι ενασχόληση λίγων και εκλεκτών, ενώ ετοιμάζεται μεγάλο φαγοπότι, ενόψει της παραολυμπιάδας του 2004.

«Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η συνεχής συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στους τομείς της Πρόνοιας, της Υγείας και της Εκπαίδευσης, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η άνθηση της φιλανθρωπίας, ο πληρωμένος εθελοντισμός», τονίζει η Επιτροπή και καταγγέλλει τη συμβιβασμένη στάση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμΕΑ (ΕΣΑΕΑ), που έχει μετατραπεί σε μηχανισμό της κυβέρνησης και η οποία ήρθε να προκαλέσει το κοινό αίσθημα με το αίτημά της για φορολόγηση των παντός είδους αναπηρικών επιδομάτων, για να χρηματοδοτηθεί η δράση της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ