Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με τη νέα κλίμακα η παρακράτηση φόρου

Δημοσιοποιήθηκε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου

Ακόμα και από τη φορολογική κλίμακα προσπαθεί να ωφεληθεί η κυβέρνηση σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων της χώρας, καθώς κατά τη μετατροπή της κλίμακας σε ευρώ, «κλέβει»... 22 ευρώ. Αυτό φαίνεται από την οριστικοποίηση της φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2002, όπως εμφανίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον τρόπο που θα γίνεται η παρακράτηση φόρου από τον επόμενο μήνα.

Η παρακράτηση θα γίνεται αφού προσδιοριστεί το ετήσιο φορολογικό εισόδημα. Ετήσιο φορολογικό εισόδημα θεωρείται ο καθαρός μηνιαίος μισθός των εργαζομένων και συνταξιούχων που πολλαπλασιάζεται με το 14. Καθαρός μισθός είναι το ποσό που προκύπτει αφού από τις ακαθάριστες αποδοχές αφαιρεθούν οι διάφορες κρατήσεις που γίνονται για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΓΑ.

Με βάση το φορολογικό εισόδημα βρίσκουμε το φόρο που αναλογεί για τον φορολογούμενο. Το ποσό του φόρου που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα, μειώνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος ως εξής:

  • 90 ευρώ για ένα παιδί.
  • 210 ευρώ για δύο παιδιά
  • 615 ευρώ για τρία παιδιά
  • 960 ευρώ για τέσσερα παιδιά

Το ποσό του φόρου που προκύπτει μετά από τις παραπάνω αφαιρέσεις, αποτελεί το φόρο που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου μισθωτού ή συνταξιούχου. Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 2,5% και το υπόλοιπο θα αποτελεί το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί σε ετήσια βάση και άρα το 1/14 του ποσού αυτού είναι η μηνιαία παρακράτηση που θα γίνεται από τα λογιστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ