Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βιομήχανοι και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές μαζί

Κατέθεσαν προτάσεις για το πώς θα δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα του γερμανικού κεφαλαίου

Κομβικός για την εμπέδωση της «ταξικής συνεργασίας» είναι ο ρόλος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων
Κομβικός για την εμπέδωση της «ταξικής συνεργασίας» είναι ο ρόλος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Να αυξηθούν οι κρατικές επενδύσεις κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε κλάδους και τομείς που θα δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα του γερμανικού κεφαλαίου κάλεσαν προχτές τη γερμανική κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB), αναδεικνύοντας τον διαχρονικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο πλευρό των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, και της DGB, Ράινερ Χόφμαν, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για μια «φιλόδοξη επενδυτική επίθεση» από το κράτος, αξιοποιώντας την κοινή μελέτη του Ινστιτούτου γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) και του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Επιχειρηματικών Ερευνών (IMK).

Για την επόμενη δεκαετία, βιομήχανοι και συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία απαιτούν επιπλέον κρατικές δαπάνες ύψους 450 δισ. ευρώ σε υποδομές, Εκπαίδευση, μεταφορές, «προστασία του κλίματος», έρευνα, οι οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω ενός επενδυτικού ταμείου, προκειμένου να παρακαμφθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρενάρισμα» του δημόσιου χρέους. Υπολογίζεται ότι το ύψους 1 τρισ. ευρώ κρατικό χρέος θα αυξηθεί κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με την ανάλυση των IW και της IMK, μόνο μια αύξηση των κρατικών επενδύσεων σε υποδομές ύψους 10 δισ. ευρώ θα αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Με τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία να αναπτύσσεται οριακά, απειλούμενη με ύφεση, και το κόστος δανεισμού να κινείται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δέχονται αυξανόμενη πίεση από το εσωτερικό και το εξωτερικό (π.χ. ΔΝΤ, ΕΚΤ, γαλλική κυβέρνηση) να εγκαταλείψουν τη δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που περιορίζει τον «δημοσιονομικό χώρο» για αύξηση των δημοσίων δαπανών.

«Δεν πρόκειται πρωτίστως για καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ύφεσης, αλλά για αντιμετώπιση των αιτιών της αδυναμίας ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του BDI, προσθέτοντας ότι «η πολιτική έχει καθήκον να διατηρήσει και να βελτιώσει τη Γερμανία ως βιομηχανική τοποθεσία». Ο Κεμπφ τόνισε πως σήμερα λείπουν οι δημόσιες επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση σε μεγαλύτερες και αποτελεσματικότερες ιδιωτικές επενδύσεις, ζητώντας από το κράτος «να επενδύσει εκεί που για τον ιδιωτικό τομέα δεν αξίζει τον κόπο», όπως στην επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων (5G), στις υποδομές μεταφορών (κατά 16), στον ριζικό μετασχηματισμό της οικονομίας για την «προστασία του κλίματος». Επιπλέον, υπογραμμίζει, η πολιτική αλλαγή για το κλίμα δεν θα επιτύχει χωρίς τεράστιες πρόσθετες δαπάνες από το κράτος.

«Μόνο ένα ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων διασφαλίζει τη μελλοντική βιωσιμότητα της οικονομίας και τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», είπε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρόεδρος των γερμανικών συνδικάτων, αναφερόμενος στις «πεπαλαιωμένες υποδομές» και την «υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης».

Πάντως Μέρκελ και Σολτς απέρριψαν τις εκκλήσεις βιομηχάνων και συνδικαλιστών. Η καγκελάριος δήλωσε ότι η πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών («μαύρο μηδέν») χωρίς νέο δανεισμό παραμένει η κατευθυντήρια αρχή, καθώς η κυβέρνηση είναι ακόμα σε θέση να δημιουργήσει ανάπτυξη. Οσο για τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ και ότι οι απαιτήσεις των BDI και DGB δείχνουν μάλλον «υποστήριξη» της «επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» του.

Περισσότερες επενδύσεις στην Αφρική

Υπό το γνωστό πλέον σλόγκαν «Περισσότερες επενδύσεις στην Αφρική», διοργανώθηκε χτες στο Βερολίνο η δεύτερη διάσκεψη της πρωτοβουλίας «Compact with Africa» (Συμφωνία με την Αφρική), που εγκαινιάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, όταν είχε την προεδρία του G20. Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από τις δώδεκα αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία (Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα, Ρουάντα, Σενεγάλη, Τόγκο, Αιθιοπία).

Η «μαύρη ήπειρος» χαρακτηρίζεται από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα «ήπειρος των ευκαιριών» για τα κεφάλαιά τους, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη διάσκεψη Ρωσίας - Αφρικής, όπου εκπροσωπήθηκαν όλες οι αφρικανικές χώρες και κλείστηκαν σημαντικές επιχειρηματικές και διακρατικές συμφωνίες. Επίσης η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική διείσδυση της Κίνας στην Αφρική προχωρά τα τελευταία χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς.

Στόχος της πρωτοβουλίας, τόνισε η Μέρκελ, είναι «η ανάπτυξη της Αφρικής» με τη συμμετοχή περισσότερων γερμανικών ομίλων, όμως «το χρηματοπιστωτικό και φορολογικό σύστημα στην Αφρική πρέπει να είναι αξιόπιστο για τους Γερμανούς επενδυτές».

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε την τελευταία απόφαση της Αφρικανικής Ενωσης για ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοποριακή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ