Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Κλείνουν την 4η «αξιολόγηση», μόνιμα τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα»

Eurokinissi

Το κλείσιμο της 4ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» δρομολογεί η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας», που δημοσιοποιείται σήμερα, ταυτόχρονα με τις πρώτες εκθέσεις στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2020 για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές κυβερνήσεις (τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ) ξεπερνούν τον πήχη, ως αποτέλεσμα βέβαια της υπεραπόδοσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και για το 2020, ενώ η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα «υπενθυμίζει» και τις «δεσμεύσεις» αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και για τη «διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής» στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ειδική έμφαση δίνεται στο ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, που βέβαια θα αποτελούν μόνιμο «προαπαιτούμενο» και για τις επόμενες «αξιολογήσεις». Στόχος παραμένει η μείωση κατά 48,5 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 26 δισ. μέχρι το τέλος του 2021, από περίπου 74,5 δισ. σήμερα, με φόντο βέβαια και το «μεταβατικό καθεστώς» της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση επιβραβεύεται και για το υπό διαμόρφωση σχέδιο παροχής νέων κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους.

Την ίδια ώρα, η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών (αναμένεται το Μάη του 2020) αποτελεί μία ακόμα «εφεδρεία» στήριξης του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εστιάζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, δηλαδή για σειρά από χαράτσια που επίσης συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται στους ΟΤΑ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει και τις προηγούμενες «ενστάσεις» της γύρω από τυχόν «δημοσιονομικά κενά» στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αυτά σύμφωνα με την έκθεση αντιμετωπίζονται με τα κάθε είδους «ισοδύναμα», που βέβαια θα ενσωματώνονται και στον κρατικό προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή αύριο Πέμπτη.

Η έκθεση της Κομισιόν θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, όπου αναμένεται να επικυρωθεί το «επιτυχές» κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό με την επιστροφή δόσης από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές εκταμιεύσεις κατευθύνονται στην τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, αποτελώντας ένα ακόμα εργαλείο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Παράλληλα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα έχουν την τιμητική τους και στο πλαίσιο της έκθεσης για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» 2020. Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία εντάσσεται στη λίστα των κρατών που «ελέγχονται» για «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες» και υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση», η οποία θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με άλλη έκθεση στο πλαίσιο του «Εξαμήνου». Στο επίκεντρο βρίσκονται μεταξύ άλλων η μάζα του ελληνικού κρατικού χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι δείκτες που καταρτίζει η Γιούροστατ για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μέσω των οποίων παρέχεται η αναγκαία «στατιστική υποστήριξη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούν μεταξύ άλλων το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το επίπεδο των μισθών και την παραγωγικότητα της εργασίας, την «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» κάθε οικονομίας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας των τιμών και του κόστους» σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές στις διεθνείς αγορές, την «καθαρή επενδυτική θέση», το ισοζύγιο συναλλαγών κ.ά.

«Τιτλοποιήσεις» με κρατική εγγύηση

Την ίδια ώρα, ο όμιλος της Αlpha Bank ανακοίνωσε χτες την «πραγματοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (κόκκινα δάνεια) στην Ευρωπαϊκή αγορά». Πρόκειται για τη μεταβίβαση σε νέα εταιρεία «πακέτου» με προβληματικά δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, για το οποίο θα υποβάλει αίτηση παροχής κρατικών εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το πρόγραμμα Εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσεων (...), που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι θα έχει καταλυτική δράση ως προς τις ενέργειες για την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών».

Σε αυτό το φόντο, η Αlpha Banκ «θα αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που ενισχύονται από τη μείωση της αβεβαιότητας, τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή προς την ανάπτυξη, την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων».

Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας για την τριετία 2020 - 2022 περιλαμβάνουν:

-- Εταιρικό μετασχηματισμό, με απόσχιση κλάδου των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της, που εν συνεχεία θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία, που θα ελέγχεται κατά 100% από την Alpha Bank.

-- Nέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ έως το 2022, με έμφαση στους τομείς υποδομών, Ενέργειας, ακινήτων, ξενοδοχειακών - τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας.

-- Μείωση του κόστους μέσα από μία «καθορισμένη δέσμη ενεργειών», μεταξύ άλλων με «τη στοχευμένη ανάθεση δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς συνεργάτες». Στόχος της τράπεζας είναι να μειωθούν «οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες» κατά περισσότερο από 10% έως το 2022, και να διαμορφωθούν σε περίπου 960 εκατ., από 1,1 δισ. ευρώ το 2018.

Το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να εφαρμοστεί και από τους άλλους τραπεζικούς ομίλους, ενώ σε κάθε περίπτωση η «εξυγίανση» των ισολογισμών τους έχει «προαπαιτούμενο» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην ανάκαμψη του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ