Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χομπίστες» ή κατάσκοποι;

Η παροιμιώδης ελαστικότητα (σε πιέσεις) του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, έχει ξεπεράσει τα όριά της, στην περίπτωση των 14 Βρετανών και Ολλανδών που βρίσκονται προφυλακισμένοι σε ελληνικές φυλακές με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Ο Γ. Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή, «αθώωσε» τους συλληφθέντες, αφού τους χαρακτήρισε «χομπίστες» και έστειλε, μέσα σε τρεις βδομάδες που είναι κρατούμενοι, 3 υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου και τον στενό του συνεργάτη Α. Ρόντο για να τους συμπαρασταθούν.

Τη γνώμη του Γ. Παπανδρέου, πάντως, φαίνεται ότι δεν τη συμμερίζονται ούτε οι ίδιοι οι Βρετανοί στο σύνολό τους. Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Observer, την περασμένη Κυριακή, αποκαλύπτει ότι ο αρχηγός της αποστολής των 14 «παρατηρητών αεροπλάνων», Πολ Κόπιν, είχε ταξιδεύσει νωρίτερα φέτος στην Τουρκία, προσκεκλημένος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η αποκάλυψη αυτή, σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας με τον τίτλο «Τουρκικός Σύνδεσμος του φυλακισμένου παρατηρητή αεροσκαφών», δικαιολογεί, τουλάχιστον, τις ελληνικές υποψίες, καθώς συνοδεύεται και με παρατηρήσεις ότι στα στοιχεία, που οι 14 είχαν αποκρύψει από τις ελληνικές αρχές, περιλαμβάνονταν η παρακολούθηση και η φωτογράφιση και άλλων στρατιωτικών αεροδρομίων και, μάλιστα, ανάμεσά τους και αυτό των Μεγάρων, το οποίο, σημειώνει με νόημα το άρθρο, «δεν αναφέρεται στο χάρτη».

Απειλούν οι Βρετανοί

Η Βρετανία άσκησε χτες νέες πιέσεις στην Ελλάδα να προσκομίσει αποδείξεις σε βάρος των 12 Βρετανών και των δύο Ολλανδών, που κατηγορούνται για κατασκοπία ή να τους απελευθερώσει από «τις χειρότερες ημέρες της ζωής τους» σε ένα κελί ελληνικής φυλακής.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια, η οποία θα αναγνωριζόταν ως τέτοια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε ο Ντένις Μακσέιν, Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με Ελληνες αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, στη Ρουμανία.

«Είμαστε πολύ εξοργισμένοι», παρατήρησε.

«Εχοντας περάσει τις χειρότερες ημέρες της ζωής τους σε ένα παγωμένο κελί με τσιμεντένιο δάπεδο, πρέπει να βρίσκονται τώρα καθ' οδόν για τα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ