Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Νέα στοιχεία για τα χιλιάδες θύματα της κρατικής καταστολής

Νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αναδεικνύουν το μέγεθος της βάρβαρης καταστολής από την αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα ενάντια στις λαϊκές διαδηλώσεις στη Χιλή, οι οποίες διαρκούν ήδη πάνω από ένα μήνα. Πέρα από τους 26 δολοφονημένους διαδηλωτές (οι περισσότεροι από πυρά της αστυνομίας και του στρατού), οι Ενώσεις των Γιατρών της Χιλής ανεβάζουν τους τραυματίες με οφθαλμολογικά προβλήματα σε 280, πολλοί και με πλήρη απώλεια της όρασης από το ένα μάτι, αποτέλεσμα χτυπήματος συνήθως με σφαίρες καουτσούκ. Συνολικά οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.700, ενώ οι συλληφθέντες είναι γύρω στους 6.000.

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία της Χιλής έχει καταγράψει περισσότερες από 1.100 καταγγελίες για βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς και 70 καταγγελίες σεξουαλικής φύσης που διαπράττονται από δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, σεξουαλικής κακοποίησης και απειλών.

Παρά τις προσπάθειες ελιγμού της κυβέρνησης, με τη συμφωνία για αναθεώρηση του Συντάγματος (που κατά βάση στηρίζεται στο Σύνταγμα της δικτατορίας του Πινοσέτ) και κάποια «ψίχουλα» που εξαγγέλλει, πολλές είναι οι οργανώσεις εργαζομένων και φοιτητών που συνεχίζουν να διαδηλώνουν, αντιδρώντας για τη συμφωνία, που έγινε στις πλάτες του λαού και δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης, τη βελτίωση των βασικών υποδομών, τη δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και Υγεία κ.ά.

Ακόμα και έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που βρέθηκε στη Χιλή αναφέρει ότι «τα στρατιωτικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των διαδηλώσεων αδιάκριτα» και ότι «η καταστολή που διαρκεί για ένα μήνα δείχνει τις ευθύνες της διοίκησης στο ανώτερο επίπεδο». Το γεγονός αυτό «γελοιοποιεί την κυβέρνηση Πινιέρα, επειδή όλες οι προσπάθειές του να μειώσει την κοινωνική οργή έχουν καταφέρει μόνο να τροφοδοτήσουν τις διαδηλώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ