Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

Την κάλυψη των αναγκών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) σε διδακτικό προσωπικό ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού. Οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλη και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, τονίζουν συγκεκριμένα:

«Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει σε γονείς, μαθητές και σπουδαστές της ΚΣΟΤ, όπως προκύπτει και από καταγγελία του συλλόγου των σπουδαστών της, το γεγονός ότι μέχρι τις 19 Νοεμβρίου δεν είχε λειτουργήσει κανένα τμήμα της Σχολής, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Η μοναδική δημόσια, κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει τόσο προεπαγγελματικά τμήματα - φυτώριο δηλαδή μικρών μαθητών 9-17 χρόνων - όσο και τμήματα επαγγελματικά για αποφοίτους Λυκείου που επιθυμούν να εξελιχθούν σε επαγγελματίες της Τέχνης του χορού, και που χαίρει μάλιστα διεθνούς αναγνώρισης, ακολουθεί εδώ και χρόνια μια εξελικτική πορεία υποβάθμισης, που κορυφώθηκε φέτος με την απαράδεκτη καθυστέρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα προβλήματα που εδώ και δύο μήνες κράτησαν κλειστές τις πόρτες της σχολής σχετίζονται με την ανυπαρξία σταθερού διδακτικού προσωπικού, την τραγική υποχρηματοδότηση και τις σοβαρές ελλείψεις σε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι οι εισαγωγικές εξετάσεις των σπουδαστών και μαθητών έχουν πραγματοποιηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως ακόμα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων, ούτε καν για τις βασικές ειδικότητες διδακτικού προσωπικού (καθηγητές χορού, μουσικούς κ.ά.).

Παράλληλα, μετά το σεισμό του Ιουλίου στην Αττική, το ιστορικό κτίριο της οδού Ομήρου έχει υποστεί ζημιές και η μία από τις τρεις αίθουσες διδασκαλίας παραμένει κλειστή, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου για την καταλληλότητά του. Επιπλέον, έχουν χαθεί δύο μήνες μαθημάτων, με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των σπουδαστών, ειδικά εκείνων που φοιτούν στα επαγγελματικά τμήματα της σχολής, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν σε ιδιωτικά μαθήματα για να διατηρήσουν την απαιτούμενη φυσική τους κατάσταση.

Η έναρξη των μαθημάτων με τη μορφή σεμιναρίων αποτελεί απλά ένα κατάπλασμα, μια ασπιρίνη. Δεν θεραπεύει τις πληγές της σχολής, που ολοένα χειροτερεύουν σε βάρος των σπουδαστών και των διδασκόντων. Τα ίδια προβλήματα, ενισχυμένα, θα επαναληφθούν του χρόνου όσο η κρατική εκπαίδευση των χορευτών μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη της μείωσης των κοινωνικών δαπανών με σκοπό η χορευτική παιδεία να παραδοθεί ολοσχερώς στους ιδιώτες.

Ερωτάται η κα υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής σε σταθερές θέσεις εργασίας, ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Να γίνει αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.
  • Να εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών της ΚΣΟΤ, καθώς και η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Ομήρου ή η εξασφάλιση άλλων κατάλληλων και ασφαλών χώρων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ