Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κατηγορίες για διαφθορά και απιστία σε βάρος του Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Παραπέμπεται σε δίκη με τις κατηγορίες της απιστίας, της δωροδοκίας, απάτης και παρακώλυσης της Δικαιοσύνης ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ισραήλ, Αβιχάι Μάντελμπλιτ, σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτικά περίοδο ενόψει πιθανών νέων (τρίτων κατά σειρά) πρόωρων γενικών εκλογών.

Οι κατηγορίες του εισαγγελέα Μάντελμπλιτ, που ουσιαστικά αφορούν πολυτελή δώρα αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων που δεχόταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου με πιθανό αντάλλαγμα προνομιακές σχέσεις σε πάμπλουτους φίλους του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εκδότες, κύριοι μέτοχοι τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (π.χ. εταιρεία Bezeq), Ισραηλινοί και ξένοι επιφανείς επιχειρηματίες, αναμένονταν εδώ και καιρό. Καθυστέρησαν όμως λόγω των προηγούμενων γενικών εκλογών της 17ης Σεπτέμβρη που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή, γεγονός που δυσκόλεψε τα παρατεταμένα ενδοαστικά παζάρια των τελευταίων δύο μηνών. Προχτές, μάλιστα, επέστρεψε στον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ρέουβεν Ρίβλιν, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε πάρει πριν από βδομάδες ο αρχηγός του «γαλαζόλευκου» μπλοκ, ε.α. στρατηγός Μπένι Γκαντς. Το «μπαλάκι» για τις επόμενες περίπου 20 μέρες πηγαίνει στο ισραηλινό Κοινοβούλιο και εάν δεν καρποφορήσουν ούτε αυτές οι προσπάθειες για νέα κυβέρνηση, τότε το Ισραήλ μπαίνει σε «αχαρτογράφητα νερά», καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία του για τρεις διαδοχικές φορές θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επόμενες εκλογές αναμένονται έως το Φλεβάρη του 2020.

Μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, χαρακτήρισε «απόπειρα πραξικοπήματος» τις κατηγορίες σε βάρος του, διαμηνύοντας ότι δεν θα παραιτηθεί, αλλά θα αγωνιστεί μέχρι τη δικαίωσή του. Τόνισε επίσης ότι χάρη στην κυβέρνησή του το Ισραήλ έγινε «μεγάλη δύναμη» στην ευρύτερη περιοχή και απαίτησε να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος αυτών που τον κατηγορούν, αφήνοντας αιχμές για υστερόβουλες κινήσεις και κίνητρα.

Ας σημειωθεί πως ο ισραηλινός νόμος δεν υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, παρά μόνον εφόσον καταδικαστεί. Αντίθετα, υποχρεούνται σε παραίτηση όσοι υπουργοί έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με εντολή εισαγγελέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ