Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Οι ίδιοι που λεηλάτησαν τα Ταμεία βάζουν τώρα στο «παιχνίδι» τις ασφαλιστικές εταιρείες

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Από τη χτεσινή περιοδεία στα Ναυπηγεία
Από τη χτεσινή περιοδεία στα Ναυπηγεία
Περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας πραγματοποίησε χτες ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συζήτησε με δεκάδες εργαζόμενους, ενώ είχε επίσης συνάντηση με το επιχειρησιακό Σωματείο.

«Η κυβέρνηση διαφημίζει τη χώρα ως πεδίο επενδύσεων», τόνισε ο Θ. Χιώνης. Υπενθυμίζοντας το «φιλοεπενδυτικό» τοπίο που διαμορφώνουν οι δεκάδες αντεργατικοί νόμοι, ενημέρωσε για το «φουρνέλο που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση με το νέο Ασφαλιστικό, αξιοποιώντας τα εκτρώματα των προηγούμενων και ιδιαίτερα του νόμου - λαιμητόμου, γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου».

Υπενθύμισε τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή «των χρημάτων των εργαζομένων από το μόχθο μιας ζωής, που τα άρπαξαν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και τα έπαιξαν στα χρηματιστήρια, τα έκαναν ομόλογα, τα κούρεψαν».

Τώρα, όπως κατήγγειλε, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και «βάζουν στο παιχνίδι» τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

«Μπορούμε να δεχτούμε η Ασφάλιση, η προστασία της υγείας, της δικής μας και των οικογενειών μας, να είναι εμπόρευμα και επενδυτικό ρίσκο; Να ξέρουμε τι θα καταβάλλουμε αλλά να μην ξέρουμε τι και εάν θα πάρουμε, ιδιαίτερα εργαζόμενοι σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα που βγαίνουν σακατεμένοι από τη δουλειά; Αλήθεια, τι θα γινόταν σε μια περίπτωση σαν τη δική σας που σας χρωστούν δεδουλευμένα και δεν θα μπορούσατε για ένα διάστημα να πληρώνατε τα ασφάλιστρα;», κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν.

Θυμίζοντας το «κανόνι» της «Ασπίς Πρόνοια», αλλά και την πρακτική των ασφαλιστικών εταιρειών να μην καλύπτουν πάσχοντες από συγκεκριμένες ασθένειες ή να πολλαπλασιάζουν τα ασφάλιστρα, ανέδειξε την αναγκαιότητα ενός καθολικού, υποχρεωτικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, της ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων στην πάλη, στο συλλαλητήριο που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, συνταξιούχοι και άλλοι φορείς στις 30 Νοέμβρη.

Το κριτήριο του κέρδους διαμετρικά αντίθετο με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες

«Από τα αποθεματικά, που εδώ και δεκαετίες μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας εξασφάλιζαν ζεστό χρήμα σε επενδυτές, άρπαξαν κι αυτοί που πέρασαν από εδώ», σημείωσε ο Θ. Χιώνης και πρόσθεσε: «Αλλωστε, από την τσέπη τους τα παράσιτα δεν έβαλαν τίποτα, ενώ ξεζούμισαν εσάς και τις υποδομές των ναυπηγείων, τα χρήματα του ελληνικού λαού και μετά έβαλαν πλώρη για νέες μπίζνες, όπως θα κάνουν και οι επόμενοι υποτιθέμενοι σωτήρες».

Στην επισήμανση όλων των εργαζομένων πως η κατάσταση στα ναυπηγεία πάει «από το κακό στο χειρότερο», ο Θ. Χιώνης αντέταξε τις μεγάλες δυνατότητες και τις ανάγκες που έχει η χώρα για την κατασκευή και συντήρηση πλοίων και προϊόντων άλλων τομέων, όπως των μεταφορών, της χαλυβουργίας, των ηλεκτρικών συσκευών. «Ομως το τι θα φτιαχτεί και με τι όρους αποφασίζεται σήμερα με κριτήριο το κέρδος κι όχι τις ανάγκες της κοινωνίας, των εργαζομένων, της χώρας», υπογράμμισε.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της «οργάνωσης της οικονομίας και της παραγωγής με κριτήριο τις δυνατότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν», με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και υποδομών και κεντρικό σχεδιασμό, εξήγησε τις αιτίες της απαξίωσης της Ναυπηγοεπισκευής. Οι αιτίες αυτές βρίσκονται στις επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των ίδιων των επιχειρηματιών, «που επιλέγουν τομείς και κλάδους ανάλογα με το πού θα βγάλουν περισσότερα, πιασμένοι μαλλί με μαλλί, σε σκληρούς ανταγωνισμούς κι επικίνδυνους σχεδιασμούς». Στο φόντο αυτό, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ελλήνων εφοπλιστών που ναυπηγούν τα πλοία τους στην Ασία, «όχι γιατί έχει χαμηλότερα μεροκάματα όπως έλεγαν, αλλά γιατί εκεί έχουν συμφωνίες για να μεταφέρουν εμπορεύματα και άλλες μπίζνες».

Στον πλούσιο προβληματισμό που ξεδιπλώθηκε, το κλιμάκιο του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟΒ Ναυπηγείων και Μετάλλου με θέμα τις εξελίξεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία και την πρόταση του ΚΚΕ, την Τετάρτη 4/12, στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου).

«Οι επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ δεν απευθύνονται σε "ειδικούς" αλλά σε κάθε εργαζόμενο», τόνισε ο Θ. Χιώνης και κάλεσε τους εργάτες στο ναυπηγείο να κάνουν δική τους υπόθεση μια σειρά από αιτήματα και διεκδικήσεις, «πράγμα που θα δυναμώσει την πάλη σήμερα, τον αγώνα για τη δουλειά σας και την προοπτική της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ