Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη

MotionTeam

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στην αντιδραστική πολιτική στη Δικαιοσύνη - Το παράδειγμα της δίκης της Χρυσής Αυγής», που διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση έγινε στη Νομική Σχολή, παρουσία πλήθους φοιτητών, καθηγητών του πανεπιστημίου και μαχόμενων δικηγόρων.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δικηγόρος.

Ακολούθησαν θεματικές παρεμβάσεις και συζήτηση.

Ο Αντώνης Αντανασιώτης, υπεύθυνος του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, που η τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της και η ψήφιση και διατήρηση του νέου Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά την ηγεσία της ΧΑ, βαραίνουν τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Είπε ακόμα ότι οι μαρτυρίες και τα υλικά που εξετάστηκαν ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τη ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ, αλλά και την αλληλένδετη σχέση της με τον εγκληματικό της χαρακτήρα.

Η Μίνα Αγγελοπούλου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, μίλησε για τις αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο και τον συνδικαλιστικό νόμο και ανέδειξε την αντιδραστικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος, Γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής, αναφέρθηκε σε ζητήματα διαπάλης στα διδασκόμενα μαθήματα.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκε η διαρκής προσαρμογή του Δικαίου στις βαθύτερες στοχεύσεις και τις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης, αποτυπώνοντας και κατοχυρώνοντάς τις, με μια σειρά από αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στο Δίκαιο και στην απονομή της Δικαιοσύνης, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να κινούνται σε αντιλαϊκή - αντιδραστική κατεύθυνση, υπηρετώντας την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις προωθούμενες αλλαγές στο Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, οι οποίες έχουν βαθιά ταξικό περιεχόμενο, θίγοντας τον πυρήνα του και παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές. Το Εργατικό Δίκαιο υποβιβάζεται στο κοινό Αστικό Δίκαιο, οι σχέσεις αντιμετωπίζονται σαν ατομικές σχέσεις ισότιμων μερών. Σταδιακά συρρικνώνεται ο προστατευτικός του χαρακτήρας, που δεν χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε, με τους σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης.

Θίχτηκε ακόμα το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, που βασικό στόχο έχει να εμπεδωθούν μέσα και από το ίδιο το Σύνταγμα οι όροι κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να εξασφαλίζονται η συνέχεια και η απρόσκοπτη εφαρμογή και υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ και παρουσίαση των εισηγήσεων στην εκδήλωση θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ