Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Επιτεύχθηκε συμβιβασμός «για την ειρήνευση»

Σε συμβιβασμό, στο όνομα της «κοινωνικής ειρήνης» στη Βολιβία, συμφώνησαν η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Γιανίνε Ανιες, του αχυρανθρώπου της αντίδρασης που, με τις πλάτες των ΗΠΑ, ανέτρεψε στις 10 Νοέμβρη τον εκλεγμένο Πρόεδρο Εβο Μοράλες (που έχει καταφύγει με πολιτικό άσυλο στο Μεξικό) και το Κοινοβούλιο της χώρας (Βουλή και Γερουσία), όπου τα 2/3 έχει το κόμμα του Μοράλες Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS).

Στο σχετικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και την Κυριακή υπογράφτηκε από την Ανιες, φέρει τον τίτλο: «Για την ειρήνευση της Βολιβίας και την επιβεβαίωση της εφαρμογής των δικαιωμάτων και εγγυήσεων του βολιβιανού λαού». Η συμφωνία επήλθε με τη διαμεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας, του ΟΗΕ και της ΕΕ και τη συμμετοχή της Εργατικής Συνομοσπονδίας της Βολιβίας και εκπροσώπων ιθαγενών. Με τον νόμο ακυρώνονται οι προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτώβρη όπου προηγούνταν ο Μοράλες και προκηρύσσονται νέες «ελεύθερες και διαφανείς». Σε αυτές δεν μπορούν να πάρουν μέρος πολιτικοί που είχαν επανεκλεγεί στις 2 προηγούμενες συνταγματικές περιόδους (αποκλείεται, δηλαδή, ο Μοράλες) και πρέπει μέσα σε 20 μέρες να οριστούν τα μέλη της κεντρικής Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και των τοπικών και μέσα σε ανώτατη προθεσμία 120 ημερών από την έγκρισή τους να γίνουν οι εκλογές. Δηλαδή, αυτό οδηγεί γύρω στον Φλεβάρη του 2020.

Συμφωνήθηκε ακόμα να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για το λεγόμενο διάταγμα 4078 της χούντας, με το οποίο απαλλάσσονται οι δυνάμεις ασφαλείας από την ποινική ευθύνη κατά την επέμβασή τους κατά των διαδηλώσεων.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αξιωματικοί του στρατού θα παραμείνουν σε επιφυλακή σε κρατικές εταιρείες στρατηγικής σημασίας, ώστε να αποφευχθούν βανδαλισμοί», σημειώνεται, ενώ αναφέρεται ακόμα ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται από την πλευρά της να προστατεύσει τους βουλευτές και τους αρχηγούς κοινωνικών ομάδων από τυχόν διώξεις, να αποζημιώσει τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και να αποφυλακίσει όσους συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις».

Εως τώρα, έχουν δολοφονηθεί 34 διαδηλωτές και δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι συλληφθέντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ