Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα. Χτες η Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών οργανώσεων) είχε καλέσει σε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, και για σήμερα 26/11 σε νέα γενική απεργία σε όλους τους κλάδους, συνέχεια της προηγούμενης στις 12 Νοέμβρη. Πρώτα στον απεργιακό αγώνα μπήκαν χτες τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα λιμάνια (λιμενεργάτες και μεταφορείς) και συνεχίζουν την απεργία και σήμερα.

Οι εργαζόμενοι και οι νέοι απορρίπτουν τους ελιγμούς της κυβέρνησης, τόσο με τα αντιλαϊκά μέτρα όσο και με τη συνταγματική αναθεώρηση που συμφωνήθηκε με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης (το ΚΚ Χιλής δεν συμφώνησε), και αναδεικνύουν το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούν την τιμωρία των υπεύθυνων για τους 28 δολοφονημένους διαδηλωτές και τους εκατοντάδες τραυματίες, για τους βασανισμούς από τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία (καραμπινιέροι), και να αφεθούν ελεύθεροι οι χιλιάδες κρατούμενοι.

Επίσης, υπό διερεύνηση είναι ο θάνατος της φωτορεπόρτερ Αλμπερτίνα Μαρτίνες, που αποκάλυπτε τις θηριωδίες των καραμπινιέρων μέσα από μαχητικά ρεπορτάζ και η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Σαντιάγκο. Σημειωτέον, όταν η μητέρα της την εντόπισε νεκρή διαπίστωσε ότι έλειπαν τόσο ο υπολογιστής της όσο και η φωτογραφική της μηχανή.

Και στην Κολομβία συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και στην Κολομβία, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και σε άλλες πόλεις, εργαζόμενοι και νέοι διαμαρτυρήθηκαν χτυπώντας κατσαρόλες (στην Μπογκοτά και έξω από το σπίτι του Ντούκε), διαμαρτυρίες που συνεχίστηκαν και χτες, ενώ η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών (CUT), λαϊκές και φοιτητικές οργανώσεις καλούν σε νέες κινητοποιήσεις και με νέα απεργία, μετά την πολύ επιτυχημένη γενική απεργία της 21ης Νοέμβρη. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι κάποιες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT), καλούν σε λήξη των κινητοποιήσεων, επιτελώντας το ρόλο τους ως «εταίροι» της αστικής ενάντια στην εργατική τάξη.

Εργαζόμενοι και νέοι, ωστόσο, απαντούν με αποφασιστικότητα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που κατά τ' άλλα υποσχέθηκε «διάλογο» την Κυριακή. Με την πολιτική της επιχειρεί προς όφελος του κεφαλαίου να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, διευρύνοντας την επισφαλή εργασία, τη δουλειά με την ώρα, το μισθό για τους νέους στο 75% του βασικού, να χτυπήσει τις συντάξεις, να ιδιωτικοποιήσει την Ασφάλιση και άλλους οργανισμούς, χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα και φοροαπαλλάσσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης συνδικαλιστικές και νεολαιίστικες οργανώσεις απαιτούν να σταματήσουν οι παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες και οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών (ξεπερνούν τις 700 σε τρία χρόνια). Τελευταίος εκτελεσμένος ήταν ο ιθαγενής ηγέτης Αντόνιο Βερμούδες, τον οποίο «γάζωσαν» ένοπλοι το περασμένο Σάββατο στη Ριοάτσα, στα βόρεια της χώρας. Οι οργανώσεις ζητούν τέλος να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις των δυνάμεων ESMAD (τα αντίστοιχα ΜΑΤ) και συνολικά η ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις 4 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 25 (ανάμεσά τους και ο 18χρονος Ντίλαν Κρουζ, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο των αστυνομικών δυνάμεων και δίνει μάχη για τη ζωή του), ενώ 831 είναι οι συλληφθέντες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις και νέες δολοφονίες αγωνιστών (2019-12-24 00:00:00.0)
Λαϊκές διαδηλώσεις με αιχμή τη φορολογική επιδρομή (2019-12-17 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβερνητική πολεμική πολιτική (2019-12-03 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στη νέα γενική απεργία (2019-11-27 00:00:00.0)
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (2019-11-23 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία (2019-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ