Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Διαδηλώσεις αλλά και προσπάθειες παραπλάνησης

Πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές χώρες για την Παγκόσμια Μέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, όπως καθιέρωσε ο ΟΗΕ την 25η Νοέμβρη.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε πλήθος γυναικών, πάρα πολλών νεαρών, μεταξύ άλλων εργαζομένων, μανάδων κ.τ.λ.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν ή στήριξαν δυνάμεις που είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης υπηρετούν και διαιωνίζουν την κατάσταση που ευνοεί πολλαπλά όλων των ειδών τη βία που υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες, την ενδοοικογενειακή, την εργοδοτική κ.τ.λ. υπονομεύοντας δικαιώματα που είναι κρίσιμα για να αντιδράσει μια γυναίκα στον εκφοβισμό της, όπως το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Πολλές εκδηλώσεις για την 25η Νοέμβρη αξιοποιήθηκαν σαν «πλυντήριο ευθυνών» για κυβερνήσεις που πρωτοστατούν στην αντιλαϊκή επίθεση, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις ειδικά για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν χαιρέτισε τις διαδηλώσεις και μάλιστα χτες παρουσίασε νομοσχέδιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει αναβάθμιση διαφόρων συμβουλευτικών υπηρεσιών, λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση Μακρόν επιταχύνει μια σειρά από μέτρα που μεγαλώνουν την εγκατάλειψη των γυναικών που είτε δέχονται είτε απειλούνται από την ενδοοικογενειακή βία (πετσοκόβει διαρκώς τα επιδόματα των ανέργων, που σε μεγάλο τους μέρος είναι γυναίκες, δυσκολεύει κι άλλο τη συνταξιοδότηση των γυναικών, πριμοδοτεί πολύμορφα τη «στροφή» των γυναικών σε μορφές ελαστικής απασχόλησης κ.τ.λ.). Ολα αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν ενισχύουν την «ανεξαρτησία των γυναικών», όπως προκλητικά ισχυρίζονται πολλοί, αλλά την υπονομεύουν. Μάλιστα, στη Γαλλία, οι φόνοι γυναικών από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό τους φέτος έχουν φτάσει ήδη τους 130, ενώ πέρυσι όλη τη χρονιά ήταν 121.

Επίσης, χαρακτηριστικά ήταν και τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε πολλές διαδηλώσεις για την 25η Νοέμβρη, και στην Αθήνα. Συνθήματα εντελώς γενικόλογα («καμία ανοχή») μέχρι και εντελώς αποπροσανατολιστικά (όπως «τις σκούπες μας χτυπάμε κάτω δυνατά, κάτω η πατριαρχία και τα αφεντικά»), πρόσφορα για την παραπλάνηση των εργαζόμενων γυναικών, ώστε να κρυφτεί ότι ο αντίπαλός τους στην καπιταλιστική κοινωνία είναι η τάξη των εκμεταλλευτών (άντρες και γυναίκες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ