Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Χαιρετίζω την ευκαιρία που μου δίνεται, εκ μέρους του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να επαναβεβαιώσω τους ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν στη φωτιά του πολέμου μεταξύ του αμερικανικού λαού και του κουρδικού λαού στην περιοχή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, το Σάββατο, από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη.

Ο Πενς επισκέφτηκε αρχικά την αεροπορική βάση των ΗΠΑ, Αλ Ασαντ, στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπου προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος που τον μετέφερε, και παρακάθισε σε γεύμα με Αμερικανούς στρατιώτες.

Η παραπάνω επισήμανσή του έγινε στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ, Νεσιρβάν Μπαρζανί, ενώ με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Αντελ Αμπντούλ Μάχντι, είχε μόνο τηλεφωνική συνομιλία. Η ξαφνική επίσκεψη Πενς έγινε σε μια περίοδο που ο ρόλος των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζεται (με φόντο και τα παζάρια για τη μεταπολεμική Συρία), αλλά και ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ εντείνονται. Την Κυριακή, μάλιστα, δύο ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σε μία ακόμα προσπάθεια «αποκατάστασης της τάξης» με χρήση πραγματικών σφαιρών, αυτήν τη φορά έξω από το λιμάνι Ουμ Κασρ κοντά στη Βασόρα. Εκτός από τα δύο θύματα, περίπου 70 άτομα τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ