Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εγγραφο που αμφισβητεί το πόρισμα για την «υπόθεση της Ντούμα»

Εγγραφο του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων αμφισβητεί το πόρισμα για την επίθεση με χημικά αέρια στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απρίλη 2018, που είχε αποδοθεί στη συριακή κυβέρνηση και είχε προκαλέσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς μια βδομάδα αργότερα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Το έγγραφο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Οργανισμού, το οποίο αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο «WikiLeaks».

Η εφημερίδα αναφέρει εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα, με ημερομηνία 22 Ιούνη 2018 - όταν ακόμη η διεθνής κοινότητα ανέμενε το πόρισμα των ειδικών - που αποκαλύπτει το «WikiLeaks», είναι δυνατόν να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση. Το πόρισμα του Οργανισμού δημοσιεύτηκε με σημαντική καθυστέρηση μόλις τον Μάρτη του 2019 και στο ηλεκτρονικό μήνυμα ο συντάκτης του απευθύνεται στον Βρετανό διπλωμάτη, Ρόμπερτ Φέαργουεδερ, τότε προσωπάρχη του Τούρκου γενικού διευθυντού του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, και εκφράζει τις αμφιβολίες των τεχνικών για την επίσημη υπόθεση που προβάλλεται στην έκθεση για την αυτοψία.

Ο ίδιος ο συντάκτης, χωρίς να κατονομάζει, αποδίδει ευθύνες στα πιο υψηλόβαθμα κλιμάκια του Οργανισμού, στο ίδιο το γραφείο του γενικού διευθυντή, τονίζοντας πως εξεπλάγη «διαβάζοντας για το πώς αποδίδει με λανθασμένο τρόπο τα δεδομένα» η «τροποποιημένη αυτή έκθεση». Ο συντάκτης του μηνύματος τονίζει τις αμφιβολίες που εξέφραζαν οι επιτόπου ερευνητές όσον αφορά τα συμπτώματα, όπως τα είχαν αναφέρει οι αυτόπτες μάρτυρες και έγιναν ορατά από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η γνώμη τους απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο της έκθεσης. Οπως τονίζει ο ίδιος, οι αμφιβολίες είχαν εκφραστεί όχι μόνον από τους εμπειρογνώμονες, αλλά και από τους τοξικολόγους, που ήταν ειδικευμένοι στα χημικά όπλα. Επίσης, ο ίδιος ειδικός αμφισβητεί το στοιχείο ότι τα χημικά εκλύθηκαν από δύο κίτρινους μεταλλικούς κυλίνδρους, οι φωτογραφίες των οποίων είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.

Θυμίζουμε ότι την επίθεση, για την οποία είχε γίνει ιδιαίτερη προβολή σε δυτικά ΜΜΕ και με τη συνδρομή των λεγόμενων «Λευκών Κράνων» της δήθεν ομάδας αρωγής που στήθηκε από μυστικές υπηρεσίες, είχαν αμφισβητήσει η συριακή κυβέρνηση καθώς και η ρωσική, που είχε παρουσιάσει και στοιχεία για το πώς νεκρά υποτίθεται παιδιά εμφανίζονταν να κάνουν δηλώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναζωπύρωση» επεμβάσεων και παρεμβάσεων (2021-04-21 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση Ρωσίας - ΕΕ για έκθεση περί χημικών όπλων (2020-04-17 00:00:00.0)
Διάσκεψη στήριξης της Συρίας (2014-03-13 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών σε σχολείο (2014-01-10 00:00:00.0)
Επέλαση του στρατού (2013-12-10 00:00:00.0)
Δεύτερη ομάδα επιθεωρητών στη Δαμασκό (2013-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ