Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Επικίνδυνες οι συνθήκες στα ΚΥΤ των νησιών

Στην κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά και στους κινδύνους που υπάρχουν από τις δυσχερείς συνθήκες σε αυτά, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Κουμουτσάκο, αλλά και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Αναλυτικότερα, ο Φ. Γκράντι μίλησε για την επίσκεψή του στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στη Μόρια και εκεί οι συνθήκες που συνάντησε ήταν εξαιρετικά κακές. Οπως είπε, υπάρχει ανεπαρκής πρόσβαση στην Υγεία, αλλά και σε άλλα βασικά αγαθά, ενώ διαπίστωσε μεγάλη απογοήτευση και έλλειψη ελπίδας στους αιτούντες άσυλο. Διαπίστωσε δε πως οι τοπικές κοινωνίες, μετά από τόσον καιρό, έχουν αλλάξει ως προς την ανοιχτή διάθεση και τη φιλοξενία που τους χαρακτήριζε.

Οπως είπε, μίλησε με τις αρμόδιες αρχές θέτοντας, μεταξύ άλλων, τέσσερα ζητήματα. Τις συνθήκες διαμονής στα ΚΥΤ, τον υπερπληθυσμό, τις μακροχρόνιες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που καταντούν εξαντλητικές για τους ανθρώπους, αλλά και την κατάσταση με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Ο πληθυσμός των τελευταίων έχει φτάσει τα 5.000 άτομα σε όλη τη χώρα, 1.200 από τα οποία ζουν στο ΚΥΤ της Μόριας. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τα κλειστά κέντρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα νησιά, η Υπατη Αρμοστεία είναι εναντίον των πολιτικών κράτησης, που τις διαχώρισε από τις διαδικασίες ελέγχου. Ανέφερε δε πως από την κυβέρνηση πήρε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα είναι κρατούμενοι όσοι βρίσκονται σε αυτά.

Ακόμη, ο Φ. Γκράντι μίλησε για τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου, λέγοντας πως δεν είναι η εθνικότητα που καθορίζει το αν κάποιος δικαιούται άσυλο και χρειάζεται η ατομική εξέταση των αιτήσεων ασύλου, με την εξασφάλιση ότι όλοι έχουν πρόσβαση στο δικαίωμα τού να διεκδικήσουν διεθνή προστασία. Πρόσθεσε δε την ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ΕΕ στο πρόγραμμα στέγασης «Εστία» και ζήτησε να εξασφαλιστούν καλές συνθήκες για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούμε τη στήριξη όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων και όταν ενηλικιώνονται (2022-03-30 00:00:00.0)
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας (2021-04-01 00:00:00.0)
Οχι στη μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στην Καβάλα (2021-01-27 00:00:00.0)
Να πάρουν αποφασιστική απάντηση κυβέρνηση - ΕΕ και το ξενοφοβικό, ρατσιστικό μίσος (2020-09-12 00:00:00.0)
Παραδέχεται τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε πολλά κέντρα φιλοξενίας (2016-08-24 00:00:00.0)
Δε βρίσκουν καταφύγιο πουθενά (2005-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ