Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η προπαγάνδα των Ολυμπιακών Αγώνων

Ενταγμένη στην προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησης - η οποία, μάλλον δεν είναι ευχαριστημένη από το ποσοστό αποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων από τον ελληνικό λαό - είναι η δράση του υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων, για την προστασία του αρχειακού υλικού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την προβολή της ιστορίας τους, η οποία παρουσιάστηκε χτες από τον Ε. Βενιζέλο.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του αρχειακού υλικού, μέχρι το τέλος του 2002 και με κόστος που υπολογίζεται στα 140 εκατομμύρια δραχμές, προγραμματίζεται η καταγραφή και οργάνωση των ιστορικών αρχείων του ΣΕΓΑΣ και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με συντήρηση, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του πλούσιου υλικού, το οποίο (ειδικά του ΣΕΓΑΣ) στεγάζεται σήμερα σε ακατάλληλες συνθήκες. Το έργο θα αναλάβει το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο. Το υλικό αυτό θα εμπλουτιστεί με τα 48 σημαντικά κειμήλια που απέκτησε μέσω δημοπρασίας το περασμένο Σάββατο το ΥΠΠΟ (καταβάλλοντας 17 εκατομμύρια δραχμές), τα οποία αφορούν το διάστημα 1859 - 1906. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το μεγάλο πρωτότυπο σκίτσο του Σπύρου Λούη που υπογράφει ο Αριστεύς, σπάνια μετάλλια των προολυμπιακών αγώνων του 1870, πλήθος πρωτότυπων εικόνων για το Παναθηναϊκό Στάδιο και την Αθήνα του τέλους του 19ου αι. κ.ά. Τα κειμήλια αυτά θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στον τομέα της προβολής μέρους της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων (δηλαδή σε μέρος του τομέα της προπαγάνδας) θα διοχετευτούν ένα δισεκατομμύριο δραχμές! Το διάστημα που θα προβληθεί, από την αναβίωση των αγώνων, τους πρώτους αγώνες το 1896 και τη μεσοολυμπιάδα του 1906, περιλαμβάνει: ανάδειξη της συμβολής του Δ. Βικέλα στην αναβίωση των αγώνων με διεθνές συνέδριο στη Βέροια και με εκθέσεις (Μάης 2002). Εκθεση κειμηλίων των αγώνων του 1896, ομιλίες για τους εκπροσώπους της ελληνικής αστικής τάξης που συνέβαλαν στην αναβίωση των αγώνων, παραγωγή αντιγράφων της Χάρτας του Ρήγα και του σκίτσου του Σπύρου Λούη και κοπή αναμνηστικού μεταλλίου με βάση το αρχειακό υλικό του 1896, όλα σε συνεργασία με τη με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία και μέχρι και το 2004. Συνδιοργάνωση με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο έκθεσης αρχειακού υλικού του. Εκθέσεις και εκδόσεις σε συνεργασία με το ΕΛΙΑ και τέλος, εμπλουτισμός των - απαξιωμένων και εγκαταλειμμένων από την κυβέρνηση - βιβλιοθηκών της χώρας με βιβλία για την ιστορία των αγώνων.

Τέλος, ο υπουργός δεν απέκλεισε την εμπορική εκμετάλλευση των εκδόσεων, των αντιγράφων και των μεταλλίων από τους συνεργαζόμενους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ