Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Σε ετοιμότητα για κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα τους

Για κλιμάκωση του αγώνα τους ετοιμάζονται οι 205 εργαζόμενοι στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» στη Νάουσα, που είναι απλήρωτοι εδώ και 2,5 μήνες και αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

Δηλώνουν ότι αν η επιχείρηση δεν απαντήσει έως τις 10 Δεκέμβρη συγκεκριμένα και θετικά στα δίκαια αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει δύο απεργίες, συναντήσεις με την εργοδοσία και δύο τριμερείς διαδικασίες στην Επιθεώρηση Εργασίας Ημαθίας, ενώ πρόσφατα ζήτησαν την παρέμβαση του ΣΕΠΕ Κ. Μακεδονίας.

Εδώ και μήνες, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης έχουν ζητήσει από την εργοδοσία να πληρώνει σταθερά κάθε 22 και 7 του μήνα, όπως προβλέπεται και από τον εσωτερικό κανονισμό της επιχείρησης, να ξοφληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα σταδιακά μέχρι τέλος Δεκέμβρη, καθώς και να δοθεί κανονικά όλο το Δώρο Χριστουγέννων και όχι σε δόσεις. Επίσης διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων και να καταργεί τον άθλιο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων.

Η εργοδοσία ωστόσο όχι μόνο δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα, αλλά αρνείται και να ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής και να ξεκινήσει συζητήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ενημερώνει το υπουργείο Εργασίας για την κατάσταση και ζητά να ορίσει το δυνατόν συντομότερα τριμερή συνάντηση.

Θυμίζει επίσης με νόημα ότι «η επιχείρηση Βαρβαρέσος διαχρονικά, όπως και πρόσφατα, επιδοτείται - χρηματοδοτείται, εμείς όμως είμαστε απλήρωτοι. Η επιχείρηση επεκτάθηκε - εκσυγχρονίστηκε, εμείς όμως χάσαμε 16% από το μεροκάματό μας, εφαρμόστηκαν ατομικές συμβάσεις, διαχωρίστηκαν οι εργαζόμενοι σε παλιούς και νέους (μισθολογικά), εντατικοποιήθηκε η εργασία κ.λπ. Διαχρονικά επισκέπτονται την επιχείρηση υπουργοί - βουλευτές, διάφοροι παράγοντες, που αναφέρονται στην υγιή επιχειρηματικότητα και στην αναπτυξιακή της πορεία, η ζωή μας όμως έχει χειροτερέψει. Ολα αυτά τα χρόνια έχει κάνει απολύσεις εργαζομένων, ακόμα και ομαδικές, απέλυσε πρωτοπόρους εργάτες, απασχόλησε νοικιασμένους εργάτες, εφάρμοσε μερική απασχόληση, την οποία αρχικά ανακοίνωσε για 2 μήνες και την έφτασε μέχρι τους 9 μήνες».

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων, που παλεύουν για την ίδια την επιβίωση των οικογενειών τους, και καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να εκφράσουν ενεργητικά τη συμπαράστασή τους.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Καλούν τον υπουργό να πει ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την καταβολή των δεδουλευμένων, την τακτική πληρωμή, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παίρνουν κουράγιο από την πολύμορφη αλληλεγγύη (2022-03-11 00:00:00.0)
Με νέο πανημαθιώτικο συλλαλητήριο δίνεται απάντηση στην απληρωσιά και την τρομοκρατία (2022-02-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν για 9η μέρα τον απεργιακό αγώνα (2017-07-29 00:00:00.0)
Ετοιμάζει «λουκέτο» (2010-01-05 00:00:00.0)
Μεγαλώνει το αδιέξοδο (2009-11-26 00:00:00.0)
«Αγώνας μέχρι να δικαιωθούμε!» (2006-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ