Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ»
Αγριες περικοπές και στον κοινωνικό τομέα

Ο λεγόμενος «κοινωνικός προϋπολογισμός» του 2001 δεν είναι τίποτε άλλο παρά η «επιβεβαίωση του χαρακτήρα και αυτού του προϋπολογισμου (σσ του 2002) ως αντιλαϊκού και βαθιά ταξικού», ο οποίος χαρακτηρίζεται από «άγριες περικοπές και συρρίκνωση των δαπανών που διατίθενται στον κοινωνικό τομέα». Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του κοινωνικού προϋπολογισμου του 2001 ο οποίος σύμφωνα με το Ν. 2084/92 πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο τρέχον έτος. Η συζήτηση αυτή γίνεται φέτος για πρώτη φορά σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του αναθεωρημένου Συντάγματος. Σχολιάζοντας την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης όπως διαμορφώθηκε το 2001, αλλά και όπως προκαθορίζεται για τον επόμενο χρόνο, ο Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι η κυβέρνηση «προσαρμόζεται πλήρως, ως καλός υπάλληλος, στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου στις υποχρεώσεις που καθορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις εντός ΟΝΕ δεσμεύσεις».

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν την υγεία ο Νίκος Γκατζής τόνισε πως οι περικοπές κονδυλίων «προετοιμάζουν τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση». Σημείωσε πως «για άλλη μια χρόνια οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται για ολοκλήρωση των νέων νοσοκομείων, την επέκταση των κτιριακών υποδομών, τη σύσταση και λειτουργία των μονάδων όπως είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι υποσχέσεις μόνο στα χαρτιά, ενώ το ίδιο γίνεται και για το θέμα των προσλήψεων». Μάλιστα επισήμανε ότι για τις προσλήψεις προβλέπεται κονδύλιο μόλις 5,87 εκατομμυρίων ευρώ. Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία επισήμανε πως υπάρχουν 26.000 κενές οργανικές θέσεις, όταν τα κονδύλια που διατίθενται δε φθάνουν ούτε για να καλύψουν τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις που είναι περίπου 1.500 έως 2.000 εργαζόμενοι. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε επίσης πως «οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων για κοινωνικές δαπάνες μειώνονται κατά 40% από 16 εκατομμύρια ευρώ σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τη νοσηλεία στο εξωτερικό μηδενίζονται, καθώς και οι δαπάνες για τη λειτουργία σχολών στα νοσοκομεία, ενώ μειώσεις υπάρχουν και στα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μειώνονται δραματικά τόσο οι επιχορηγήσεις για τα ιδρύματα πρόνοιας, καθώς και οι επιχορηγήσεις για τις αποδοχές του προσωπικού».

Για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης ο Νίκος Γκατζής έκανε λόγο για «περικοπές σοκ», λέγοντας πως «μεθοδευμένα η κυβέρνηση υπονομεύει τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας τα σε παραπέρα οικονομικό βούλιαγμα προκειμένου το επόμενο διάστημα να επιβάλλει τα γνωστά αντιασφαλιστικά της μέτρα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε επίσης πως «την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις γνώστες στατιστικές της απάτης μεταφέρει μέρος από τα ψαλιδισμένα κονδύλια στα ασφαλιστικά ταμεία στην περιβόητη συμμετοχή του δημόσιου στην κοινωνική ασφάλιση». Ο Νίκος Γκατζής κατάθεσε χτες στη Βουλή τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση που μεταξύ άλλων προβλέπουν τη «δημόσια καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό» καθώς και την «πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση».

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι εισηγητές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι τα κονδύλια που διατίθενται είναι αυτά που μπορούν να διατεθούν «με δεδομένες τις δημοσιονομικές συνθήκες». «Κωμικοτραγικό» χαρακτήρισαν το γεγονός της συζήτησης του κοινωνικού προϋπολογισμου του 2001 το... Δεκέμβρη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ασκώντας τη συνήθη κριτική περί αδιαφάνειας των συναλλαγών και των προμηθειών στο χώρο της υγείας. Για την «εφαρμογή πολιτικών με στόχο την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος» έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ