Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ενισχύονται ο επιθετικός σχεδιασμός κατά των λαών και οι αντιθέσεις

Copyright 2019 The Associated

Με κεντρική κατεύθυνση την περαιτέρω ενίσχυση των πολεμικών δυνατοτήτων του δολοφονικού οργανισμού ενάντια σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά στην ατζέντα Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μπαίνει ως θέμα «η άνοδος της Κίνας») και στο φόντο των μεγάλων αντιθέσεων στο εσωτερικό του, ξεκίνησε χτες στο Λονδίνο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνδυασμένη με φιέστες για τα 70χρονα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Η Σύνοδος άνοιξε χτες το πρωί, με συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Ο Νορβηγός διαβεβαίωσε δημόσια ότι αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές δαπάνες των Ευρωπαίων εταίρων και του Καναδά, καταπώς ζητούν οι Αμερικανοί, και ευχαρίστησε τον Τραμπ για την «ισχυρή δέσμευσή» του στο ΝΑΤΟ.

Ο δε Τραμπ, στο φόντο και των πρόσφατων δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», δεν απέκλεισε... αποχώρηση της Γαλλίας από τη λυκοσυμμαχία, κάτι που «του προκαλεί έκπληξη», καθώς εκτιμά ότι «η Γαλλία έχει περισσότερη ανάγκη προστασίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα». Οι αντιθέσεις εξάλλου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία βγήκαν «στον αφρό» και αργότερα, κατά τη συνάντηση Τραμπ - Μακρόν (βλ. αναλυτικά σελ. 21), ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε μόνο καλά λόγια για τον Τούρκο ομόλογό του.

Σημειωτέον, η σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, μιλώντας σε παρασύνοδο του ΝΑΤΟ («NATO Engages») την οποία διοργάνωσαν ευρωατλαντικές «δεξαμενές σκέψης», έθετε ξανά ζήτημα ενεργοποίησης του άρθρου 5 της λυκοσυμμαχίας, περί «συλλογικής άμυνας». «Η Τουρκία αντιμετωπίζει τρομοκρατικές επιθέσεις από το έδαφος της Συρίας, σε μια ζώνη που δεν είναι απλά συροτουρκικά σύνορα αλλά ΝΑΤΟικά. Δεν σκοτώνονται εκεί απλά Τούρκοι στρατιώτες, αλλά στρατιώτες του ΝΑΤΟ», είπε.

Παίρνοντας το λόγο λίγο αργότερα, στην παρασύνοδο, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ έσπευσε με τη σειρά του να δείξει «κατανόηση» για τις «ανησυχίες» της Τουρκίας από την κατάσταση στη Συρία, λέγοντας παραπέρα ότι ναι μεν υπάρχουν διαφορετικές «προσεγγίσεις» μεταξύ των συμμάχων για το πώς να χαρακτηριστούν και αντιμετωπιστούν κουρδικές οργανώσεις όπως η YPG, αλλά διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα «αγκάθια».

Στην τελική δήλωση η «κινεζική απειλή»

Σε ό,τι αφορά το βασικό «μενού» της Συνόδου που θα συζητηθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) «θα είναι η πρώτη φορά που σε μια Κοινή Δήλωση των ηγετών της συμμαχίας θα αναφέρεται ρητά η αναδυόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας ως πιθανή νέα απειλή».

«Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και η διεθνής της πολιτική συνοδεύονται από ευκαιρίες και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως Συμμαχία», λέει η Κοινή Δήλωση, σύμφωνα με το dpa.

Ως πιθανό πεδίο αντιπαράθεσης αναφέρεται το θέμα της ανάπτυξης δικτύων 5G, δηλαδή το «βέτο» που έχουν θέσει βασικά οι ΗΠΑ, απαιτώντας αποκλεισμό του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών «Huawei»: «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να βασιστούμε σε ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα», αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, χωρίς να υπάρχει δέσμευση των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ ότι θα απορρίψουν τη «Huawei», σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του dpa. Υπενθυμίζεται δε ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν καταστήσει σαφές πως δεν συμμερίζονται το «βέτο» της Ουάσιγκτον προς τη «Huawei», αν και διατηρούν επιφυλάξεις για την «ασφάλεια των δικτύων».

Στην Κοινή Δήλωση φέρεται επίσης να περιλαμβάνεται και η γαλλογερμανική πρόταση για «περισσότερο πολιτικό συντονισμό μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ», χωρίς όμως να συμφωνήσουν στη σύσταση μιας ΝΑΤΟικής «ομάδας εργασίας». Αντ' αυτού, ο Στόλτενμπεργκ καλείται να υποβάλει αρχικά μια πρόταση για μια «επικείμενη διαδικασία προβληματισμού».

Οπως και στις προηγούμενες διακηρύξεις του ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι η ρωσική επιθετική συμπεριφορά «αποτελεί απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια» και ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «ανοιχτό στο διάλογο και στην εποικοδομητική συνεργασία εάν το επιτρέψουν οι ενέργειες της Ρωσίας».

Το ΝΑΤΟ τονίζει επίσης στην τελική του Δήλωση - αναφέρει το dpa - ότι τα κράτη του θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα, για να εξασφαλιστεί «αποτελεσματική και αξιόπιστη αναχαίτιση»: «Οσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία». Ταυτόχρονα ...δεσμεύονται για τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Μακρόν στον «Economist», οι Σύμμαχοι υποστηρίζουν εκ νέου ρητά το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων.

Να σημειωθεί πως ενόψει της Συνόδου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο για «παρωχημένα στερεότυπα» του ΝΑΤΟ ως προς τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτά «δεν μπορούν να είναι καλά εργαλεία αναζήτησης και λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, δεδομένων των σαρωτικών αλλαγών στο σύγχρονο κόσμο», ενώ θύμισε ότι «έχουμε εκφράσει επανειλημμένα ετοιμότητα για συνεργασία με το ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτο βήμα για την παραπέρα εμπλοκή στη Μέση Ανατολή (2020-02-13 00:00:00.0)
Αποφάσισαν να «εξεταστεί» η «απειλή ασφάλειας» από την Κίνα (2019-11-21 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο Ρωσία και Κίνα, στο φόντο οι εσωτερικές αντιθέσεις (2019-11-20 00:00:00.0)
Ξεκινάει σήμερα με γεμάτη και επικίνδυνη ατζέντα (2019-10-24 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο οι αντιθέσεις και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί (2018-07-11 00:00:00.0)
Στο τραπέζι τα πολύπλευρα παζάρια με την Αγκυρα (2018-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ