Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ
Συσκέψεις και πρωτοβουλίες για το Προσφυγικό

Από το συλλαλητήριο για το Προσφυγικό στη Σάμο, τον περασμένο Φλεβάρη
Από το συλλαλητήριο για το Προσφυγικό στη Σάμο, τον περασμένο Φλεβάρη
Συσκέψεις με θέμα το συντονισμό και την κοινή δράση για τη διεκδίκηση άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για το Προσφυγικό έγιναν προχτές σε Λέσβο και Σάμο, με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων και τη συμμετοχή σωματείων και φορέων των νησιών.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Σάμου επαναφέρει το πλαίσιο διεκδικήσεων με το οποίο οργανώθηκαν τα συλλαλητήρια στις 7 Φλεβάρη και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Καλούμε σωματεία, φορείς και συλλόγους να παλέψουμε για να μην υπάρχει κανένα hot spot στο νησί. Να κλείσει αυτό που ήδη υπάρχει. Να μην ανοίξει κανένα νέο hot spot - κέντρο φυλακή πουθενά, ανοιχτό ή κλειστό. Αμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Μετακίνησή τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κ.λπ. και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν. Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και όποια άλλη Συνθήκη τούς εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες. Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Η διαχείριση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους (υγειονομική περίθαλψη, Εκπαίδευση κ.λπ.). Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού».

Το ΕΚ προσθέτει ότι «επειδή η κατάσταση εξαιτίας του υπερπληθυσμού που είναι εγκλωβισμένος κάτω από άθλιες συνθήκες στο νησί είναι πλέον υπερβολικά κακή και επικίνδυνη για πρόσφυγες - μετανάστες και για τους κατοίκους πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και: Να μετακινήσει ΤΩΡΑ από το νησί, με πλοία που θα ναυλώσει, σε ανθρώπινα κέντρα στην ηπειρωτική χώρα πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν εντός και εκτός ΚΥΤ σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω του χειμώνα και να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για όλες τις αναγκαίες θέσεις, για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, του ΚΥΤ, του δήμου και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος».

Αντίστοιχα, στη σύσκεψη του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου αποφασίστηκε να δοθεί συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή για το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού.

Από την πλευρά του, το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους μαζικούς φορείς επαγγελματιών στο νομό «να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση». Σχολιάζοντας την απόφαση Περιφέρειας και δήμων να κλείσουν σήμερα Τετάρτη τις υπηρεσίες τους, ως διαμαρτυρία για την κατάσταση στο Προσφυγικό, σημειώνει ότι «στην ουσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση (...) Δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά, είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια, εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους».

Σε Περιφέρεια και δήμους

Για το θέμα της σημερινής διαμαρτυρίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των δήμων σε Σάμο, Λέσβο και Χίο, τοποθετήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση», στη σχετική συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν συμφωνεί με τα αιτήματα που ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι προτάσσουν για το Προσφυγικό, αφού δεν συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μαζικού εγκλωβισμού και στην ουσία τους αποδέχονται τη λειτουργία hot spot στα νησιά, είτε κλειστών είτε ανοιχτών, αποδέχονται τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που κάνει τα νησιά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών».

Τη διαφωνία της με το πλαίσιο αυτής της διαμαρτυρίας κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου, ενώ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στηρίζει κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων «που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Σε στήριξη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που παίρνουν το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νησιού κάλεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σάμου, στη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ