Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στην επιφάνεια οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για την ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Με 164 ψήφους υπέρ και 122 κατά εγκρίθηκε προχτές η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), φέρνοντας στην επιφάνεια ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για τους όρους διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.

Αντιδρώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι «ορισμένες απόψεις που εκφράστηκαν αποκάλυψαν κρυφές επιθυμίες για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη ή ακόμα κι από την ΕΕ. Αν αυτός είναι ο σκοπός, τότε το καλύτερο θα ήταν να διασαφηνιστεί...».

Εκτός από το «Κίνημα 5 Αστέρων» και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), που συγκυβερνούν, τις προτάσεις υπερψήφισαν οι «Ελεύθεροι και Ισοι» (παλιά διάσπαση του PD) και το νεοσύστατο κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του Μ. Ρέντσι. Ωστόσο, ο ηγέτης του «Κινήματος» (και σημερινός ΥΠΕΞ), Λουίτζι ντι Μάγιο, φρόντισε να διευκρινίσει ότι «συμφωνήσαμε όλοι να εργαστούμε πάνω σε ένα "κυβερνητικό συμβόλαιο" αμέσως μετά την έγκριση και του νέου προϋπολογισμού», με φόντο αντιρρήσεις που εξέφρασαν και στελέχη του κόμματός του. Μάλιστα, οι διαφωνίες στο εσωτερικό του «Κινήματος» παίρνουν διαστάσεις και τουλάχιστον 3 γερουσιαστές του έχουν ανακοινώσει ότι ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στη «Λέγκα» του Σαλβίνι. Το «Κίνημα» συγκυβερνούσε με τη «Λέγκα» μέχρι το καλοκαίρι, ωστόσο μετά οι δρόμοι τους χώρισαν, με το «Κίνημα» να επιλέγει μια πολύ πιο «φιλοευρωπαϊκή» κατεύθυνση.

Οσοι ασκούν κριτική στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΜ υποστηρίζουν ότι η Ρώμη πρέπει να διασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία και περιθώρια διαφοροποίησης από τις νόρμες που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ