Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευκρινίσεις για τα χειρότερα

Σκόπιμα ασαφής ήταν χτες και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση για τους όρους συνταξιοδότησης των γυναικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ασάφεια που δεν είναι τυχαία και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των εργαζομένων ύστερα από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου για «εξάλειψη των διαφοροποιήσεων μεταξύ φύλων στη σχεδιαζόμενη κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση». Ετσι μετά το τέλος της χτεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «οι όροι που θα αφορούν τη συνταξιοδότηση των γυναικών θα είναι ευνοϊκότεροι από τους όρους που αφορούν τη συνταξιοδότηση των ανδρών». Σημειώνεται ότι την απάντηση αυτή την έδωσε στην ερώτηση δημοσιογράφου αν «θα είναι ευνοϊκότεροι οι όροι συνταξιοδότησης για τις μητέρες απ' ό,τι είναι σήμερα».

Η συγκεκριμένη απάντηση σαφώς υπονοεί ότι οι όροι συνταξιοδότησης των γυναικών όχι μόνο δε θα γίνουν καλύτεροι, αλλά αφήνει και περιθώρια παραπέρα χειροτέρευσης. Αφού ο υπουργός Εργασίας με την απάντησή του δε δίνει καμιά εγγύηση για τα 5 χρόνια διαφορά που υπάρχουν ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες με το ισχύον καθεστώς, για τους εργαζόμενους που μπήκαν στην παραγωγή πριν το 1993.

Υπενθυμίζουμε μόνο ότι και τις προτάσεις Γιαννίτση με τις οποίες υπονομεύονταν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης για τις μητέρες, η κυβέρνηση τις εμφάνισε ως ευνοϊκή ρύθμιση. Πολύ περισσότερο που ούτε η κυβέρνηση, ούτε ορισμένοι συνδικαλιστές από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, δεν αναφέρονται στη νέα γενιά των γυναικών που μπαίνει στην παραγωγή μετά το 1993 και που υποχρεώνεται να εργάζεται μέχρι τα 65 χρόνια, όπως και οι άνδρες.

Για «προσωπικές απόψεις» που προκαλούν ανησυχία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ. Η πλειοψηφία της διοίκησης προφανώς υιοθετεί την άποψη του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν αυτές οι θέσεις δεν εκφράζουν το κόμμα. Ομως υποβαθμίζει το γεγονός ότι πέρα από τις απόψεις που εκφράστηκαν στη γνωστή ημερίδα συγκεκριμένη θέση πήρε και ο υφυπουργός Εργασίας. Ετσι η πλειοψηφία του ΕΚΑ, προσπερνώντας τα παραπάνω δείχνει να νοιάζεται μόνο για τον «κοινωνικό διάλογο» που όπως σημειώνει «για να ξεκινήσει και να καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα πρέπει όλες οι πλευρές να αποφεύγουν την υπονόμευσή του..!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ