Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες της περιοχής

Οι φοιτητές, με τις πρωτοβουλίες τους για τα παιδιά και τους νέους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην περιοχή, έστειλαν χτες το δικό τους ιδιαίτερο μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, δείχνοντας έτσι το δρόμο για την έμπρακτη απομόνωση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Μετανάστη η φοιτητική Επιτροπή Αλληλεγγύης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσε δράσεις με ιδιαίτερο αποδέκτη τα προσφυγόπουλα και τους μοίρασε τα είδη που είχε συγκεντρώσει.

Οι Σύλλογοι Φοιτητών Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών Φλώρινας επισκέφθηκαν το 1ο Νηπιαγωγείο Αμυνταίου, το οποίο παρακολουθούν από κοινού Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα. Εκεί παρέδωσαν σχολικά είδη και παιχνίδια τα οποία μάζεψαν από φοιτητές το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα, οι φοιτητές πραγματοποίησαν δραστηριότητες που προετοίμασαν για τα μικρά παιδιά. Οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι έλαβαν αποφάσεις για συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην περιοχή.

Στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αιανή Κοζάνης, φοιτητές από τα τμήματα της Κοζάνης, που συμμετέχουν στην επιτροπή, παρέδωσαν τα ρούχα και τα σχολικά είδη που μάζεψαν το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, και συζήτησαν εκεί με νέους πρόσφυγες και μετανάστες ηλικίας 14 - 18 ετών.

Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν τη βούλησή τους να οργανώσουν εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κοζάνη μετά τα Χριστούγεννα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους κάλεσαν να την παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτή, με μορφή που θα επιλέξουν. Επίσης, ανέφεραν πως η επιτροπή θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά για τα προσφυγόπουλα τα οποία θα παραδώσει και στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας της περιοχής, καλώντας τα παράλληλα σε συμμετοχή στην εκδήλωση.

Αλληλεγγύη από μαθητές και φοιτητές

Αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας βρέθηκε χτες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μαλακάσα και παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης. Στον προσφυγικό καταυλισμό μένουν πάνω από 1.600 ξεριζωμένοι (οι 400 - 450 είναι ανήλικοι), στη συντριπτική τους πλειοψηφία (97%) πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Το camp διαθέτει 269 εμπορευματοκιβώτια, 29 διαμερίσματα αλλά και περίπου 100 σκηνές, όπου ζουν πρόσφυγες σε κακές συνθήκες μέσα στο χειμώνα. Μερικές από τις σκηνές είναι κάτω από τέντες. Σκηνές στήνονταν κατά καιρούς και τώρα σε αυτές μένουν 300 μη καταγεγραμμένα άτομα, που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες μετακινήσεις των αρχών. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν περάσει στην Ελλάδα από τον Εβρο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, από φοιτητικούς συλλόγους, επιτροπές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που έχουν δημιουργηθεί σε πανεπιστήμια και από μαθητικά συμβούλια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη προγραμματίζονται τα εξής:

Αύριο, Παρασκευή, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο hot spot στη Φιλιππιάδα παραδίδοντας σχολικά είδη και δώρα σε πρόσφυγες συμμαθητές τους.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης θα παραδώσουν το Σάββατο 21/12 είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρώσει στους πρόσφυγες στα Διαβατά.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία μιας σειράς μαθητικών συμβουλίων σε πόλεις της Θεσσαλίας συγκεντρώνονται σχολικά είδη και παιχνίδια στα σχολεία.

Σε σχολεία της Σάμου και της Μυτιλήνης με πρωτοβουλίες μαθητών και των μαθητικών συμβουλίων θα ετοιμαστούν χριστουγεννιάτικες γιορτές αφιερωμένες στους πρόσφυγες, θα αφιερωθoύν διδακτικές ώρες για να συζητήσουν για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική συγκέντρωση στήριξης στον πρόσφυγα μαθητή Σ. Καμαρά (2022-03-31 00:00:00.0)
Επιτροπές Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (2019-12-06 00:00:00.0)
Συναυλία αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα (2017-02-12 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν οι μαθητές τη Δευτέρα για το σχολείο των αναγκών τους (2017-02-11 00:00:00.0)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα (2017-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ